Putovanja
26

Uprkos krizi Grčka prepuna turista, ali bh. građanima ona nije primarna destinacija

Piše: N. N.
(Foto: EPA)
Ekonomska kriza koja je ove godine zadesila Grčku te burni politički događaji nisu znatnije utjecali na turističku sezonu. Grčka ove godine očekuje veći broj turista nego prethodne, a Bosancima i Hercegovcima, kako kažu iz turističkih agencija, ova zemlja nije primarna destinacija.

"Na TV-u su rekli da možemo doći i nije bilo nikakvih problema", kaže Thibault Larhant, turista iz Francuske koji ovih dana uživa u ljepotama atinskog trga Syntagma.

On i njegov prijatelj došli su s namjerom da obilaze otoke i druge dijelove Grčke i navode da do sada nisu imali nikakvih problema.

Za turiste, Grčka se nije mnogo izmijenila i utjecaj krize skoro je nemoguće primijetiti na ključnim turističkim atrakcijama.

Turizam za Grčku i dalje ostaje jedna od najbitnijih privrednih grana, posebno u vijeme kada se ostali privredni sektori suočavaju s teškoćama.

"Turizam je naša primarna privredna grana, naš glavni izvor prihoda, kao i glavni izvor poslova za Grke", rekla je prošle sedmice ministrica turizma Elena Kountoura obraćajući se parlamentarcima. Ona je dodala da u sektoru turizma direktno radi oko 750.000 osoba, dok indirektno od ove djelatnosti živi 1,5 miliona Grka.

Iako je sezona u punom jeku, već postoje određeni indikatori da nije došlo do pada broja turista.

Ministrica je rekla da bi, ako se nastave trenutni pozitivni trendovi, Grčka mogla imati uspješnu turističku sezonu. Očekuje se da bi Grčku ove godine moglo posjetiti blizu 25 miliona turista, što je za oko četiri miliona više nego prethodne godine.

Godina je nešto teža za ona mjesta koja nisu popularna među stranim turistima te ih uglavnom posjećuju domaći turisti. Grci zbog krize znatno manje troše na ljetovanja, pa su ovakva mjesta zabilježila manji broj gostiju.

Muamer Lutvić iz turističke agencije Centrotours kaže za Klix.ba kako Grčka bh. turistima nikada nije bila među top tri destinacije, tako da je teško davati generalnu ocjenu da li je došlo do pada interesovanja.

"Našim turistima Jadran je primaran, tek poslije dolaze Turska i druge destinacije među kojima je i Grčka", kaže Lutvić.

Iz Ventura Travel Agencije (VTA) kažu za Klix.ba da je u ovogodišnjoj ljetnoj sezoni, bez obzira na situaciju u Grčkoj, potražnja bila značajna i zapažena, te je stoga u ponudi bio i hotelski, pansionski i privatni smještaj. Cijene su različite i variraju od 90 do 900 eura za sedam polupansiona ili sedam noćenja sa doručkom.

"Najtraženija je bila sjeverna Grčka sa gradovima Halkidiki, oblast Pieria, Jonska obala, Olimpijska regija, Paralija koja je nama bliža kilometarski. Jedna od traženijih destinacija ovog ljeta za mlade i mlade bračne parove je Santorini, gdje su pravljeni posebni programi i paketi sa polascima iz Beograda, s obzirom na to da je to jedina direktna veza do te ljetne destinacije", kaže Adnan Terzić, PR Ventura Travel Agencije.

Iz VTA dodaju da u narednoj godini očekuju i prve charter letove prema Grčkoj čime će se bogata ponuda ljetnih destinacija proširiti i omogućiti korištenje jedne od najljepših destinacija na Sredozemlju.