Putovanja
153

Upoznajte romantični Prag, grad koji čuva duh prošlog vremena

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Čarobna arhitektura, kulturne znamenitosti i bogata historija glavne su znamenitosti glavnog grada Češke Republike, Praga. Sve to dovoljan je razlog da Prag bude jedna od omiljenih turističkih destinacija, i idealno mjesto za vikend posjetu.

Tokom 2016. godine bogatu turističku ponudu Prag će dodatno obogatiti brojnim koncertima i manifestacijama u okviru obilježavanja 700. godina od rođenja Karla IV , kralja Češke i Svetog rimskog carstva, čija 32.-godišnja vladavina predstavlja "zlatno doba".

Geografski, Prag se nalazi na idealnom mjestu, na raskrižju puteva koji vode u sve dijelove Evrope. Osim toga popularnost Praga kao turističke destinacije je veća zbog jedinstvene kulturno-historijske baštine. Više od 40 godina kominističke vladavine u tom gradu i danas je vidljivo, uz konstantno prisutne elemente od srednjeg vijeka, do modernih kulturnih tekovina.

Iako je Sarajevo poznato po frazi da se u taj grad, kada ga jednom posjetite, ponovo morate vratiti, isto vrijedi i za Prag.

Najpoznatija turistička atrakcija Praga je definitivno Karlov most, preko rijeke Vltave. Most je ukrašen sa 30 statua u baroknom stilu, koje su izvorno podignute oko 1700. godine. Nezaobilazna atrakcija je i Astronomski sat, koji se nalazi u Staroj gradskoj vijećnici, koji predstavlja srednjovjekovno tehnološko čudo.

Ne možete posjetiti Prag a ne obići Praški dvorac, jedinstveni arhitektonski kompleks, sastavljen od brojnih građevina, koje su izgrađene u raznim stilovima. Tu su još Vjenceslavov trg, zid Johna Lennona i brojne druge atrakcije, koje će vas natjerati da se ponovo vratite u Prag, grad prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.