Putovanja
87

Upoznajte 104-godišnju Irkinju koja je starija od svoje zemlje: Cijeli život posvetila je modnoj industriji

Klix.ba
Stotinučetverogodišnja Bessi Nolan starija je čak i od svoje zemlje Irske. U intervjuu koji je dala za BBC, Bessie govori kako se Irska promijenila tokom svoga postojanja.

Bessi je rođena u Dublinu, gdje je i odrasla i provela ostatak svoga života, a ljudi koji je poznaju za nju kažu da je najstarija Irkinja koja ja vrsna poznavalica modne industrije.

"Mislim da smo imali bolje uslove za život dok smo bili mlađi, kao i mnogo više slobodnog vremena. To je zanimljiva činjenica, s obzirom na to da su žene imale puno više izbora i slobode nego što je to slučaj danas", kazala je Nolan za BBC.

Bessie je jedna od 30 stogodišnjaka koji su učestvovali u novom irskom dokumentarnom filmu, koji izdrava ličnosti stariji od Irske. Film se bazira na činjenicama da je svaki učesnik stariji od Irske, a prema riječima Nolan, to je dirljiv pogled na stvari koje su se promijenile u posljednjih 100 godina.

Producent filma Colm Nicell i njegov tim, proveli su nekoliko mjeseci putujući širom zemlje i upoznavajući starije muškarce i žene. Tim koji je radio na snimanju filma za Bessi kaže da je nevjerovatna žena i da uprkos svojim godinama izgleda vrlo glamurozno. Ona i dalje koristi javni prijevoz kako bi otišla u grad i također uživa veliko poštovanje u svom gradu.

"To je žena koja je dugi niz godina radila u modnoj industriji", kažu njeni prijatelji.

Rođena je 1911. godine, a pola svoga života provela je sama. Odrasla je u porodici gdje je još bilo četvero djece, a supruga Jackiea je upoznala kada je bila tinejdžerka.

"Njega sam upoznala kada sam imala 14 godina. Tada nisam smjela izlaziti s momcima, majka mi je zabranjivala. Komunicirali smo preko pisama, te se vjenčali nekoliko godina poslije", priča Bessie.

Bessie je radila kao bankarska, a u penziju je otišla sam 75 godina. Ističe da je tada bila rijetkost da žena radi, ali da je ona uvijek bila radoholik. Nakon nekoliko pobačaja, rodila je kćerku, koja je umrla od raka prije deset godina.