Putovanja
15

Upečatljive fotografije beduinskih nomada na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće

Klix.ba
Foto: Kongresna biblioteka
(Foto: Kongresna biblioteka)
Beduini su nomadska plemena koja žive u arapskim, sirijskim i sjevernoafričkim pustinjama, a nastala su na Arapskom poluotoku i šire preko Sjeverne Afrike i Levanta, krećući se od mjesta do mjesta u pustinjskim regionima.

Beduini preživljavaju uzgajajući deve i koze, podijeljeni su u klanove po imenu Ayla, a zatim dalje u domaćinstva zvana Bayt. Šeici vladaju plemenima koja žive nezavisno, na vlastitoj zemlji, koju čuvaju svojim životima.

U prošlosti, ovi pastirski nomadi konstantno su lutali suhim koritima rijeka i planinama u Sahari, a razvili su sposobnost preživljavanja u pustinji. Fotografije u vlasništvu Kongresne biblioteke iz Washingtona prikazuju beduine s kraja 19. stoljeća.

Period je to prekretnice za ova nomadska plemena koja su bila prisiljena napustiti čisto nomadski način života i prilagoditi se polunomadskom ili sedentarnom urbanom načinu života.

Danas čak i beduini koji su naselili gradove održavaju prepoznatljivu kulturu i tradiciju, od poezije i plesa u šatorima do jahanja kamila.