Putovanja
0

Unutar istanbulskih transseksualnih bordela

Sarajevo-x.com
Foto: Nicholas Dynan
Istanbul je jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na svijetu i kao i svaka metropola ima svoje tajne duboko skrivene među starim kućercima. Iako svake godine nekoliko miliona turista posjeti grad na Bosforu, veoma malo njih zna šta se krije u kućama iza jedne od najprometnijih cesta. Naime, upravo u tim kućama kriju se bordeli za transseksualce, piše Nicholas Dynan u magazinu "Global Post".

Transseksualci i transrodne osobe su često diskriminirane u Turkoj, zbog čega teško pronalaze posao. Upravo zbog toga se većina njih odluči na "prodaju tijela"… Daleko je to od dobrog posla, ali to je jedini način da prežive.

Naravno, oni koji rade u bordelima su pravi sretnici, s obzirom da hiljade transrodnih osoba i transsekusalaca posao traže na ulicama Istanbula, koje su poprilično nesigurne.

Prostitutke koje rade na ulicama susreću se s nasiljem, ćešće su žrtve spolno prenosivih bolesti, a i policija ih nerijetko uznemirava.

Tehnički, prostitucija u Turskoj je legalna, no vlada je nakon velike akcije 1990. godine prestala izdavati dozvole za bordele.

Međutim, kako navodi novinar "Global Posta", prostitutke koje rade u bordelima su uglavnom zaštićene. Sve one žive skupa i to su mjesta na kojima rade, ali i druže se.

Nicholas Dynan je proveo dan u bordelu i načinio fotoreportažu. Ističe kako prostitutke uglavnom cijeli dan provedu pripremajući se za noć i za svoje klijente. Neki od klijenata znaju za to mjesto, a mnoge od njih prostitutke jednostavno dozovu kroz prozor…

Naravno, u bordelima rade žene, transseksualne i transrodne osobe, koje ispunjavaju želje klijenata.

Pogledajte na fotografijama kako izgleda život ljudi koji borave u bordelu.