Putovanja
172

U "Vukovom konaku" čut ćete tišinu

FENA
(Foto: FENA)
Dvadesetak kilometara od centra Sarajeva, uskim krivudavim putevima za tridesetak minuta stiže se do sela Vučija Luka u kojem je na nadmorskoj visini od gotovo 1.300 metara u srcu četinarske šume gdje se tišina može čuti, smješten "Vukov konak".

Domaćini ovog mjesta su Jasmin i Nepu Šahinpašić, scenarista Sarajlija i novinarka i producentica iz Helsinkija koji su godinama živjeli u Ljubljani, a potom su 2013. godine odlučili nastaviti raditi i upotpuniti ponudu restorana koju je do tada vodila Jasminova majka.

U početku to nije bio konak nego samo restoran, ali su Jasmin i Nepu Šahinpašić odlučili ponuditi prenoćište gdje danas može prenoćiti desetak osoba. Ne postoji striktno vrijeme check ina ili check outa, kao ni striktno vrijeme obroka koje "Vukov konak" nudi.

Šahinpašići su u razgovoru s ekipom Fene kazali da nisu željeli stavljati nikakve striktne okvire, pa tako oni nemaju meni niti jedinstvenu ponudu hrane, nego se sprema sezonska hrana i uglavnom je to tradicionalna bh. kuhinja napravljena od namirnica koje nabavljaju od lokalnih proizvođača.

Ipak, vlasnici ovog konaka kažu da će uvijek imati spremnu hranu za vegetarijance ili one koje konzumiraju hranu bez glutena, ali za svaku opciju boravka u konaku bilo da se radi o ručku, večeri ili višednevnom boravku, savjetuju da se gosti najave.

Jasmin Šahinpašić je prepričao da je sto godina staru drvenu kuću, koja je sada glavna kuća oko koje ima još objekata, pronašao nekoliko kilometara dalje te je potom prebacio do mjesta na kojoj je smješteno ovo jedinstveno odmaralište za dušu i tijelo.

"Glavnu kuću postavili smo 2009. godine i tada je sagrađena i većina okućnice. Do 2013. majka je vodila posao dok se nije razboljela i vrlo brzo umrla. Tada smo došli da vidimo da li ćemo moći nastaviti taj biznis i ostali ovdje", ispričao je Jasmin Šahinpašić koji je i kuhar u "Vukovom konaku".

Napu Šahinpašić je kazala da otkada su preuzeli vođenje ovog mjesta stalno prave nove planove kako mjesto uljepšati, upotpuniti ponudu i zanimljivijim učiniti ostanak u netaknutoj prirodi koja ovo mjesto okružuje.

Tako će do sljedeće sezone završiti gradnju još dviju koliba, a planiraju i osigurati organizirane planinarske ture u okviru kojih će gosti, ili njihovi prijatelji kako nazivaju svakog gosta koji ostane duže od dvije noći, brati gljive i ljekovito bilje.

Nepu kaže da će posjetiteljima biti ponuđen četverodnevni boravak u "Vukovom konaku", a cijena će uključivati prenoćište, obroke, prijevoz i ture koje za njih pripremaju. I do sada su većinu gostiju vodili na planinarenje, ali od sljedeće godine planiraju to raditi i profesionalnije.

Ono što "Vukov konak" čini posebnim jest njihova ponuda u okviru koje dozvoljavaju turistima iz cijelog svijeta da žive kod njih gdje imaju besplatno spavanje i hranu, a zauzvrat ovi volonteri pomažu im oko životinja (koze, magarci, psi...), zasađenog cvijeća koje okružuje kuću, cijepanja drva, čišćenja te čuvanja njihove dvije kćerke Iite i Aimi.

Nepu kaže da su im takvi volonteri dolazili iz cijelog svijeta (Španije, Finske, Frncuske, Slovenije, Australije, Njemačke...), a njihov zahtjev je da ostanu najmanje šest sedmica, ali bilo je i onih koji su ostajali tri ili četiri mjeseca.

Tokom jednodnevnog boravka ekipe Fene na ovom magičnom u potpunosti od drveta izgrađenom mjestu, zatekli smo dva volontera djevojku iz Sjedinjenih Američkih Država i mladića iz Švedske.

S ovom praksom počeli su kada ih je kontaktirao jedan mladić i pitao da li nude takvu mogućnost, a potom su se odlučili da imaju volontere koji će pomagati u i oko kuće.

"Ono što je važno kada su volonteri u pitanju jest činjenica da oni dolaze ovdje zato što im se to sviđa i dolaze ovdje jer je ovo mjesto takvo kakvo jeste, a kada zaposlite nekoga njima se ovdje može sviđati, ali prvenstveno tu rade zbog plaće", pojasnila je Nepu.

Na imanju su postavili i saunu što također upotpunjuje njihovu ponudu, a ideja cijelog mjesta je da se svi gosti, domaćini i volonteri druže.

Porodica Šahinpašić odabrala je život u Vučijoj Luci zato što su tako htjeli, a jedan od motiva za to je, ispričali su, jer najveći potencijal za razvoj Bosne i Hercegovine vide upravo u turizmu.

Ovo mjesto smješteno je toliko blizu grada, ali opet daleko od gradske vreve. Dok se vozite do njega dah oduzimaju prelijepi krajolici, pjesma ptica, punim plućima udišete čisti zrak, a čuje se i povjetarac koji miluje gustu šumu.

Sati ovdje prolaze brzo, a zasigurno svako ko ga posjeti poželi da nikada ne ode ili bar da se iznova vraća.