Putovanja
104

U Vijetnamu se nalazi najduža pećina na svijetu koja ima vlastitu prašumu i klimu

Klix.ba
Foto: Urs Zihlmann
(Foto: Urs Zihlmann)
Nevjerovatne fotografije daju vam pregled unutrašnjosti najveće pećine na svijetu - Hang Son Doong. Uz jeziv zeleni sjaj u unutrašnjosti, misterija odjekuje pećinom koja se nalazi u Phong Nha Ke Bang Nacionalnom parku u Vijetnamu.

Ogromna pećina je toliko duga da bi u nju mogao stati 40-spratni neboder, a toliko je masivna da ima svoju klimu i oblake koji se formiraju unutar nje. Potrebno je pola dana da se prođe kroz njenu zapanjujuću unutrašnjost, a fantastične snimke napravio je fotograf Urs Zihlmann (35), tokom pet dana boravka u Nacionalnom parku.

"Bio sam vrlo sretan što imam mogućnost obići pećinu. Kako smo se približavali ulazu, oblaci su se nazirali, a morali smo se spuštati niz zidove pećine koristeći pojaseve i užad. Tek kada se nađete na klizavom terenu u tamnoj komori počnete shvatati koliko je mjesto nevjerovatno. U ogromnom podzemnom raju osjećate se minijaturnim ili kao da ste na nekom drugom svijetu. Manje ljudi je vidjelo unutrašnjost Hang Son Doong pećine, nego što je stajalo na vrhu Mount Everesta“, rekao je fotograf Zihlmann.

Najveća komora u Son Doongu je više od pet kilometara duga, 200 metara visoka i 150 metara široka. S tim dimenzijama Sin Doong je oduzeo titulu Deer Cave u Maleziji, do sada najvećoj pećini na svijetu. U pećini se nalazi i džungla nazvana "Vrt Edam", formirana ispod urušenog krova pećine, što je omogućilo svjetlu i vegetaciji da prodru do dubina. Ovo je vjerovatno jedina prašuma u pećini na svijetu.

Jedini čovjek koji omogućava avanturistima da dožive pećinu je Oxalis Adventures koji blisko sarađuje s vijetnamskom vladom i trudi se osigurati održivu budućnost pećine. Posjete pećini su ograničene na 450 turista svake godine.

Priča se da je pećinu pronašao čovjek po imenu Ho-Khanh 1991. godine, ali su se lokalni stanovnici plašili da je istraže zbog zvuka zviždanja koji je dolazio iz podzemne rijeke. Međutim, kada je skupina britanskih naučnika iz British Cave Research Association, na čelu s Howardom Limbertom, provela istraživanje 2009. godine u Phong Nha Ke Bangu, utvrdili su da je ova pećina ne samo nevjerovatno fascinantna, već i najveća na svijetu.