Spakujte skije i na planine
0

U Srednjoj Bosni pred otvaranje ski staza

ENI news
Zahvaljujući velikim snježnim padavinama svi zimski centri u Srednjebosanskom kantonu pripremaju se za naredni vikend, kada bi trebale proraditi ski staze. Niske temperature i spremni hoteli uz spremnu infrastrukturu mame prve ovosezonske skijaše u nekoliko skijaških centara - Busovači, Brunici, Babanovcu i Rostovu.

Najinteresantnije će biti na ski centru u Pridolcima kod Busovače gdje u subotu, 19. decembra, sve posjetioce očekuje gratis ski karta, lovački gulaš (srneći) i prigodan muzički program uz svirku uživo. Pridolci su udaljeni 15 km od središta Busovače, a pored mnogobrojnih vikend objekata tu je i nedavno otvoreni lovački dom.

I na drugom busovačkom skijalištu - Busovačke staje radi se punom parom. U očekivanju prvih skijaša u toku je redovni popravak puta, koji je također jedna od manjih boljki vezanih uz ovo skijalište, ali uz trud odgovornih vožnja njime, za lična vozila. neće ni ove godine predstavljati poseban problem. Iako domaćini često vole napomenuti da lanci za snijeg nikada nisu naodmet.

Zimska atrakcija zvana Busovačka planina je na 1.650 metara nadmorske visine, dužina ski staze je 800 metara, a baby lift 400 metara.

Na Babanovcu uposlenici firme Vlašić-ski već nekoliko dana neprestano rade na uređenju ski staza, a cijene bi trebale biti na nivou prošlosezonskih. Stanje regionalnog puta Travnik - Babanovac u prethodna dva dana može se opravdano okarakterisati čistom peticom. Vozila preduzeća Teling iz Travnika, koje ove godine održava regionalni put, za sada su više nego aktivna, što potvrđuje njihov izlazak i posipanje puta i u večernjim satima. Visina snježnog pokrivača je 60 cm.

Pridolci
Pridolci
Na Brunici je hladno, sa snježnim padavinama i sjevernim vjetrom. Temperatura zraka u 8 sati iznosila je -8 stepeni Celzijusa. Visina snježnog pokrivača iznosi 60 cm, put je prohodan za džipove i automobile sa zimskom opremom, a ski liftovi bi trebali početi sa radom za vikend.

Centar na Rostovu je ponovno otvoren 2006. godine, kada je i renoviran po evropskim standardima. Prvenstveno je namijenjen za uživanje u zimskim sportovima, a od subote njegovi poklonici moći će uživati u dva ski lifta tipa "sidro" koji imaju kapacitet 1.500 skijaša na sat. Jedan je dužine 500 m, a drugi 900 m. Udaljenost ski staze od hotela je 100 m, a visina snijega 50 cm.