Posljedice masovnog turizma
0

U Španiji otvoren hotel načinjen od 12 tona smeća

Sarajevo-x.com
(Foto: AFP)
U španskoj prijestolnici Madridu otvoren je hotel koji je u potpunosti načinjen od smeća. Njegovi zidovi "ukrašeni" su konzervama, tkaninom, odbačenim satovima, gitarama, korpama, igračkama..., a interesantni hotel privlači veliku pažnju ljudi.

U izgradnji hotela Beach Garbage korišteno je 12 tona otpada koji je nakon plime ostajao na evropskim plažama, kao i otpad sa odlagališta, te predmeti s buvljaka.

Hotel sa pet soba sagradio je njemački umjetnik Ha Schult. Nada se da će svojim projektom skrenuti pažnju na količinu smeća koja je posljedica masovnog turizma.

"Načinio sam hotel Beach Garbage jer su naši oceani zapravo najveća odlagališta smeća", kazao je Schult za AFP.

Kako je istakao, do 40 posto otpada korištenog za gradnju hotela, koji se nalazi u dijelu grada gdje se održava međunarodni sajam turizma, pronađeno je na plažama u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Španiji.

"Ovim smo željeli pokazati kakvi naši godišniji odmori mogu biti ukoliko ne budemo iza sebe skupljali smeće", kazao je glasnogovornik projekta Rose Piqueras. On je dodao i to da su najzagađenije plaže u Italiji.

Hotel Beach Garbage bit će otvoren do 23. januara.