Ukoliko planirate putovati
76

U ovih deset zemalja je najteže ući, vize nisu jedini problem

Klix.ba
Za ulazak stranih građana u cilju turističkih posjeta, poslovanja ili studiranja za mnoge zemlje je potrebna viza. Međutim, u neke zemlje, koje čak i ne zahtijevaju vizu, ulazak je mnogo komplikovaniji i konfuzniji.

Slijedi lista zemalja sa najtežim procesima dobijanja ulazne vize.

Za ulazak u Iran viza se može dobiti na dva načina. Prva moguća ruta je putovanje na ostrvo Kish, koje se nalazi odmah pored obale Irana u Perzijskom zaljevu. Na ostrvo Kish se može putovati bez ikakvih restrikcija i sa bilo kojim pasošem. Drugi način putovanja je zahtijevanje vize za putovanje u na kontinentalni dio Irana. Većina posjetilaca na samom aerodromu u Teheranu mogu dobiti turističku vizu na sedam dana.

Za one koji putuju u Irak, najsigurnije je prvo otići u grad Erbil, gdje građani Evropske unije i još nekih zemalja ne mogu dobiti ulaznu vizu koja traje deset dana.

Iako se putovanje u Somaliju ne savjetuje, tamo je najlakše doći letom do Adis Abebe u Etiopiji, gdje se nalazi ured pokrajine Somaliland, sjeverozapadnog dijela Somalije, u kojem se u kratkom vremenu može dobiti ulazna viza.

Ulazak u Sjevernu Koreju je moguć samo uz prethodno rezervisanje putovanja u putnim agencijama koje je odobrila vlada ove države. Proces je težak, ali ne i nemoguć. Kada se prikupi sva potrebna dokumentacija, ulazak u zemlju biva odobren bez većih komplikacija.

Nauru je najmanja nezavisna republika na svijetu. To je maleno ostrvo u južnom Pacifičkom okeanu. Proces dobijanja vize je težak i naporan. Da biste dobili vizu za ulazak prvo morate rezervisati let za ovu zemlju, rezervisati hotel u kojem ćete boraviti, kontaktirati konzulat u Brisbaneu u Australiji, popuniti mnogo formulara koje morate lično odnijeti u konzulat i prilikom slijetanja u Nauru pokazati dozvolu za ulazak.

Sao Tome i Principe je prelijepo ostrvo koje se nalazi pored zapadne obale Centralne Afrike. Ulazak u zemlju je moguć na dva načina – kontaktiranjem ambasade ili konzulata ili rezervisanjem putovanja preko putnih agencija.

Da biste dobili ulaznu vizu za Butan morate unajmiti oficijelnog operatera koji će vam objasniti cijeli proces. Kada uradite sve što vam kažu, ulazak u zemlju neće biti problem.

Ulazak u Centralnoafričku Republiku nije toliko težak, ukoliko možete pronaći neku od ambasada ili konzulata. Problem je u tome što se na internetu ne mogu naći skoro nikakve informacije o konzulatima.

Da biste dobili vizu za Gvineju Bisau morate otputovati u Lisabon u Portugalu ili u Ziguinchor u Senegalu, gdje se nalaze konzulati ove zemlje.

Za strance je najteže ući u Libiju. Libija ima zabranu ulaska za građane mnogih zemalja. Za ulazak u zemlju je potrebna rezervacija putovanja preko licenciranih putnih agencija. Nakon kontaktiranja agencije morate poslati kopije pasoša, povratne karte, lične informacije i još nekoliko dokumenata. Viza se dobija prilikom ulaska u Libiju.