Putovanja
13

U antičkom gradu Sorrento u Italiji nalazi se odmaralište na kojem je uživala Sophia Loren

Klix.ba
Sorrento
Sorrento
Sorrento je antički grad u južnoj Italiji, a nalazi se u okrugu Napulj u okviru italijanske pokrajine Kampanija. Sorrento je smješten na veoma pokrenutom terenu sa strmim odsjecima na obali, pa grad i okolina imaju malo pravih plaža, ali na kojima je ipak voljela provoditi vrijeme zanosna Sophia Loren.

Grad je najveće i najvažnije naselje poluostrva, smješteno na sjevernoj strani s prelijepim pogledom na Napulj i obližnji Vezuv. U ovom prelijepom gradu nalazi se hotel Grand Excelsior Vittoria, a jedna od njegovih prostorija nosi ime po velikom tenoru Enricou Carusoi, koji je nastupao ovdje 1921. godine, neposredno prije nego što je umro.

Hotel se nalazi u kompleksu koji vodi porodica Fiorentino od 1834. godine. Njegove bašte se mogu pohvaliti svojim maslinicima, stabla s teškim limunovima, a tu je i prekrasni, izolirani bazen gdje se može uživati na suncu.

Sophia Loren (Foto: AFP)
Sophia Loren (Foto: AFP)

Imanje u sklopu kompleksa je uvučeno od ostatka hotela koji uvijek vrvi od gostiju te tako predstavlja pravo blaženstvo u ovo doba godine. Kompletan grad odiše poprištem svjetske baštine, što i ne čudi s obzirom na njegove blistave arapske kupole koje su dokaz maurske prošlosti.

Crkva San Fransesco iz 14. stoljeća predstavlja najbolje od kršćanske baštine i veličanstvena je. Sorrento je u isto vrijeme glamurozan i ali i "prijateljski raspoložen", stoga i ne čudi što je Sophia Loren uživala u njegovim čarima.

Do grada se za 20 minuta može stići trajektom iz zvjezdanog otoka Capri koji je idealno pozicioniran da istraži vertikalne čari Amalfi obale. Sorento danas ima blizu 17.000 stanovnika, Italijana i stranaca, mahom nekadašnjih gostiju grada, koji su se zaljubili u njegove ljepote i ovdje se skučili trajno. Posljednjih decenija broj stanovnika u gradu opada, a što je povezano s rastom potreba za novim turističkim sadržajima.