Putovanja
217

Turska nastavlja primati nove turističke rezervacije

FENA
Turska nastavlja primati nove turističke rezervacije. Na ovo je najviše utjecalo i to da je Turska već brend u turizmu, da je u poređenju s ostalim regijama svijeta 2016. došlo do pada cijena, da za mnoge zemlje ne treba viza, te da je nakon posljednjih dešavanja narod pokazao da posjeduje visoku vjeru u demokratiju, saopćeno je danas Feni iz Ambasade Republike Turske u BiH.

Navodi se da je nakon događaja 15. jula, nasuprot očekivanom, u prvoj fazi bilo vrlo malo zahtjeva za odgađanje rezervacija, a kasnije zahtjeva za odgađanja ili otkazivanja, niti masovnih povrataka nije bilo.

"Nakon izdajničkog pokušaja udara koji se dogodio 15. jula u našoj zemlji život se nastavlja normalnim tokom. Operacije koje se odvijaju usmjerene su isključivo prema terorističkoj organizaciji FETO, te osobama za koje se sumnja da su povezane s ovom formacijom. Vanredno stanje koje je proglašeno u sklopu ove situacije ne utječe na svakodnevni život našeg naroda, u odmaralištima, kako lokalni tako i strani tursiti, u sklopu svojih planova nastavljaju s odmorima", ističe se u saopćenju.

Naglašava se i to da je Turska zemlja koja štiti svoja demokratska prava, te prenijevši to na svaki dio društva, zemlja koja predano nastavlja svoju borbu.

"Kako se ne bi desio novi pokušaj udara stražu za demokratiju narod vodi u duhu prijateljstva, mira, bratstva, jedinstva i solidarnosti. Turska nije zemlja nasilja, već je demokratska zemlja koja je spriječila udar. Trenutno ne postoje slučajevi nasilja niti ambijent haosa. Osim toga, u sklopu svakodnevnice naših građana nastavljaju se i trgovinske, kulturne te društvene aktivnosti. To stanje se u potpunosti može razumjeti ukoliko se putem društvenih mreža prate odmarališta poput Antalije, Alanje, Češme i Bodruma", poručuju iz Ambasade Turske u BiH.

Napominje se da se letovi u Turskoj normalno odvijaju, a ni u vezi s hotelima nema nikakvih redukcija.

Informacija koju je turska ambasada dobila od predstavnika turističkog sektora te zemlje jeste to da je nakon događaja 15. jula., nasuprot očekivanom, u prvoj fazi bilo vrlo malo zahtjeva za odgađanje rezervacija, a kasnije zahtijeva za odgađanje ili otkazivanje niti masovnih povrataka nije bilo.

Iz Federacije hotelijera Turske (TÜROFED) i Udruženja turističkih poslovnica i smještajnih objekata Egejske obale (ETIK), kazavši da pokušaj udara i proglašenje vanrednog stanja nije utjecalo na turizam, naglašavaju da se situacija unutar sektora ne razlikuje od one prije 15. jula.

"Najbolji pokazatelj je to da je nakon pokušaja udara Ruska Federacija naglasila da nema potrebe za povratkom građana koji ljetuju u našoj zemlji. Također slično je i s njemačkim državljanima koji ljetuju u Antaliji a od kojih skoro niko nije zahtijevao da prekine s odmorom i vrati se u svoju zemlju. Prema podacima Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, 15. jula kada se desio pokušaj udara od 200 hiljada njemačkih državljana, koji su ljetovali u Turskoj, vrlo mali dio je prekinuo odmor i vratio se u svoju zemlju", navode iz Ambasade Turske u BiH.

To da ovakvi slučajevi, kako dodaju, nose psihološku dimenziju te da utječu na turizam nije iznenađujuće. No, uzevši u obzir da širom Turske ne postoji problem sigurnosti, te kao i u posljednjim primjerima Francuske i Belgije vidjevši da se slične situacije mogu desiti u svim dijelovima svijeta, uviđa se potrebna za ispravnim informisanjem.

"Nastavljamo se truditi da raznolikujemo ciljna tržišta u turizmu i da svoj uspjeh u ovom polju još unaprijedimo. Iz Ukrajine, koja je na prvom mjestu po broju turista koji posjećuju našu zemlju, svi planirani letovi za Tursku odvijaju se kako je ranije utvrđeno. Prema podacima Udruženja turističkih agencija Ukrajine za 2016. rečeno je da se na prvom mjestu prodaje aranžmana nalazi Turska, te da će brojka u 2017. mnogo više porasti", navodi se u saopćenju.

"Smatramo da Bosanci i Hercegovci vrlo dobro analiziraju i razumiju situaciju u Turskoj, te da znaju da ne postoji nikakva prijetnja. Ukoliko građani Bosne i Hercegovine u vezi bilo čega imaju dileme za više informacija mogu se obratiti Ambasadi ili Odjelu za kulturu", saopćeno je Feni iz Ambasade Republike Turske u BiH.