Agencije zadovoljne
0

Turska i Egipat privlačni turistima uprkos recesiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Britanska turistička agencija "Thomas Cook", druga u Evropi po broju korisnika, danas je objavila da je uvjerena da će ispuniti očekivanja za 2010. godinu, budući da su ljetne rezervacije putovanja zadovoljavajuće, uprkos rastu nezaposlenosti i pritiscima na potrošnju.

"Thomas Cook" je objavio da je profit kompanije, prije izmirenja poreznih obaveza, u godini do kraja septembra dostigao 308,2 miliona funti (504,8 miliona dolara), što je za 0,4 odsto manje nego u istom prethodnom periodu, ali je više od tržišnih predviđanja 19 analitičara koji su računali na zaradu od 299 miliona funti, prenio je Reuters.

Izvršni direktor "Thomasa Cooka" Mani Fontenla-Novoa izjavio je da grupacija ima snažne pokazatelje, u situaciji kada je suočena sa svjetskom recesijom i finansijskim posljedicama izbijanja svinjskog gripa H1N1.

Dok kupci rezervišu turistička putovanja i odmore kasnije nego obično, trgovanja za zimu 2009/10 nastavljaju da se poboljšavaju, dok se buking za ljeto 2010. godine obavlja u skladu sa očekivanjima.

"Posljednja istraživanja među klijentima pokazuju da su britanski potrošači ostali pri odluci da koriste odmor u inostranstvu idućeg ljeta, a mi bilježimo nastavak snažne stope rezervacija na destinacijama kao što su Turska i Egipat," rekao je Fontenla-Novoa.

"Thomas Cook" i rivalski TUI travel smanjili su broj putovanja za odmor koja su prodavali za više od četvrtine u poslednje dvije godine, što im je omogućilo da povećaju prosječnu prodajnu cijenu i da izbjegnu veliki diskont takozvanom kupovinom "u posljednji minut" kako bi se popunili prazni paket aranžmani. To im je pomoglo da nastave da povećavaju profit i u periodu recesije dok su se manji operatori borili za opstanak.

Britanska treća po veličini turistička agencija "XL Lejzzer" prošle godine zatražila je administrativnu zaštitu od bankrota.

"Thomas Cook" je krajem prošle godine postigao dogovor o kupovini kanadskog holdinga “TriWest Travel” (TTH) za 112 miliona dolara, a istovremeno je dao obavezujuću ponudu za kupovinu turističke agencije "Jett Tours" za 70 miliona eura (110 miliona dolara), koja posluje u okviru francuskog tur-operatera “Club Mediteran”.