Putovanja
62

Turkmenistan želi "Vrata pakla" pretvoriti u turističku atrakciju

Klix.ba
(Foto: AFP)
"Vrata pakla" je velika jama u turkmenistanskoj pustinji koja plamti već 40 godina i uprkos tome što izgleda zastrašujuće i na prvi pogled, turkmenistanske vlasti od nje žele napraviti turističku atrakciju.

Ranije su postojali planovi da se ona zatrpa, međutim lokalne vlasti su se predomislile. Prema službenim statistikama u Turkmenistan godišnje dolazi 10.000 turista, što je izuzetno malo. Najviše onih koji posjećuju tu zemlju dolazi iz Irana, Njemačke i SAD-a. Međutim, ukoliko bi se više potrudi da ispromoviraju "Vrata pakla", turistička zajednica te zemlje vjeruje da bi mogla privući više posjetitelja.

"Vrata pakla", Derweze ili Darvaza, kako jamu naziva lokalno stanovništvo, se nalaze u sušnoj pustinji Karakum, koja pokriva ogroman dio zemlje i poznata je po ekstremnim temperaturama. Jama se čini kao "ulaz u pakao", ali se u suštini radi o ogromnom plamenu koji nastaje zbog prirodnog plina ispod zemlje. Nastala je zahvaljujući čovjeku, a ne prirodi.

Još dok je Turkmenistan bio dio SSSR-a sovjetski naučnici su procejenili da tu mogu bušiti i pronaći plin početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, međutim oprema je iznenada propala u rupu. U strahu da bi iz provalije moga curiti otrovni plin, naučnici su ga zapalili, jer su smatrali da će ubrzo sagorjeti, ali to se nije dogodilo, pa vatra na rubovima provalije gori i danas.

Još 2004. godine turkmenistanski predsjednik Gurbanguly Berdymukhamedov je donio odluku da je vatra u "Vratima pakla" dovoljno gorjela i da rupu treba zatrpati, međutim to nije još uvijek učinjeno i deset godina kasnije turkmenistanski turistički radnici su, čini se, pronašli bolje rješenje, piše RT.

"Naš glavni cilj je stvoriti atraktivnu sliku o Turkmenistanu, kao turističkoj destinaciji", kaže Ovez Kurbanov sa Nacionalnog instituta za pustinje, floru i faunu.