Putovanja
0

Turistička atrakcija na Filipinima: Smrtonosni vulkani

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Od oko 300 vulkana koliko ih ima u ovom predjelu Zemlje, njih 22 su aktivna dok ih je 27 okarakterizirano kao "potencijalno aktivnima". Vlada Filipina će ove opasne fenomene prirode pokušati okrenuti u svoju korist i smrtonosne vulkane pretvoriti u turističku atrakciju.

Okoliš planine Pinatubo počinje ponovno rasti i obnavljati se 16 godina nakon jedne od najvećih erupcija koje čovjek poznaje, a u kojoj je poginulo preko 1.500 ljudi, izvijestio je AFP.

Ipak, prema riječima vladinih glasnogovornika, to ne bi trebalo biti prepreka u razvijanju turizma koji će kao centralnu zanimljivost imati upravo ovaj i još mnoge smrtonosne vulkane.

"Moramo biti zahvalni što imamo mnogo vulkana, oni su prelijepa turistička atrakcija", izjavila je Perla de los Reyes, glavni vulkanolog pri Institutu za seizmologiju.

Uprkos opasnosti koju aktivni vulkani predstavljaju, vlada još uvijek planira načine na koje bi ove "monstrume" pretvorili u zanimljivu i uzbudljivu atrakciju.

Prema vladinim izvještajima, ljudi dolaze iz cijelog svijeta kako bi vidjeli posljedice erupcije ili same vulkane, a mnogi traže od turističkih vodiča da ih odvedu što bliže aktivnim vulkanima.