Ljetovanje u doba krize
0

Turisti u Neum dolaze, ali i brzo odlaze

Piše: A. Karadža
Neum
Neum
Iako je turistička sezona u jedinom bh. gradu na moru zabilježila blagi pad, turistički radnici su zadovoljni posjetom i dosadašnji dio sezone ocijenili su zadovoljavajućim.

Kako je za Sarajevo-x.com rekao Mirko Bošković iz odjela marketinga i prodaje hotela Stella u Neumu, popunjenost kapaciteta je u skladu sa očekivanim što podrazumjeva ispunjenost kapaciteta u toku sezone od 80-tak posto.

On je rekao da je ova sezona zabilježila blagi pad u odnosu na prošlu, ali je napomenuo da je prošla sezona bila rekordna.

"Sezona je zadovoljavajuća. Blagi pad se osjeti, ali s obzirom na krizu rezultati su zadovoljavajući", rekao je za Bošković za naš portal.

Prema informacijama kojima on raspolaže, najviše gostiju čine građani naše zemlje koji žive u dijaspori, te gosti iz Slovenije, koji u ovom neumskom hotelu u prosjeku borave sedam dana.

Slična situacija je i u hotelu Zenit u kojem je također, ispunjenost kapaciteta i zadovoljavajuća.

"Primjetan je pad, ali je to u skladu sa predviđanjima s obzirom na cjelokupnu situaciju u turizmu i privredi", rekao je za naš portal Ivan Lakić, direktor hotela Zenit.

On je dodao da bukinzi idu teško i sve se dešava u posljednji čas, a turisti dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Češke, Slovačke, Poljske, određen broj gostiju iz Mađarske i u hotelu se zadržavaju u prosjeku pet dana, dok su prošle sezone ostajali sedam dana.

"Trenutno je broj gostiju zadovoljavajući i Neum je popunjen, ali ako gledamo cjelokupnu sezonu onda je situacija nešto drugačija. Ružno vrijeme je utjecalo na smanjen broj gostiju, ali je to ipak prvenstveno posljedica krize", kazao je Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice HNK.

On je dodao da je sezona ipak nešto lošija nego prethodne godine te je izrazio nadu da će se ista produžiti kako bi se ispunio prošlogodišnji broj.

Stanje u privatnom smještaju je slično onome u hotelima, a najčešći gosti su građani BiH te turisti iz Češke, Slovačke, Poljske, Njemačke te naša dijaspora. Njihov boravak za razliku od prošle godine traje kraće i u prosjeku iznosi tri dana, za razliku od sedmodnevnog boravka od prošle godine.

Prošle su godine iz Neuma stizale vijesti o incidentima i napadima na turiste, a kako je Krešić rekao, ove sezone nisu zabilježeni problemi slični prošlogodišnjim.