Putovanja
53

Turisti ne mare za krizu, Grčka popularnija nego ikad

Klix.ba
(Foto: EPA)
Iako Grčka svakodnevno puni novinarske stupce zbog velike finansijske krize u koju je zapala, to očigledno nije utjecalo na turizam u ovoj zemlji.

Prema podacima britanske asocijacije za putovanja (ABTA), koja zastupa turističke agencije i tour operatere iz cijelog svijeta, turizam u Grčkoj bilježi rast od 2 posto u odnosu na prošlu godinu.

Većina turista, prema podacima ABTA-e, odlučuje se za udaljena ostrva u kojima se kriza ne osjeti koliko u glavnom gradu Atini. Osim toga, iz Turističke zajednice Grčke saopćili su da su posjetioci iz svih zemalja dobrodošli i da tokom boravka neće imati nikakvih problema.

"Grčka je popularnija nego ikad. Svi naši klijenti iz Grčke se vraćaju zadovoljni", rekao je glasnogovornik jedne turističke agencije.

Jedan od razloga zbog kojih je porastao broj turista u Grčkoj jeste i teroristički napad odmaralištu Sousse u Tunisu.

Stotine hiljada ljudi iz cijelog svijeta su nakon toga odlučili otkazati svoju posjetu toj zemlji i opredijelili se za Grčku s obzirom da je u istom cjenovnom rangu.

Ipak, svim posjetiocima savjetuje se da se prije odlaska informiraju o stvarima bitnim za njihov boravak, te o mogućnostima u slučaju eskalacije krize.