U potrazi za suvenirima
21

Turisti kradu dijelove starog Rima

Klix.ba
Turisti koji posjećuju Rim, a koji žele sa sobom ponijeti zaista unikatan suvenir, često uzimaju komade kaldrme ili mermerne putne oznake iz starih dijelova grada.

Prema izvještajima italijanske policije, svaki mjesec deseci četrvtastih komada kamenja koje su Rimljani koristili prije 2.000 godina za popločavanje svojih puteva, kao i polomljeni dijelovi mozaika, završe u torbama posjetilaca grada.

Osoblje koje radi na aerodromima je prijavilo povećan broj pokušaja krijumčarenja ove vrste suvenira, prenosi Daily Mail.

Italijanska policija je napravila izložbu ukradenih dijelova puteva i drugih građevina, koje su zaplijenili od turista u prvih šest mjeseci ove godine. Većina uhvaćenih turista su iz sjeverne Evrope.

"Ova vrsta krađe je veoma neobična, a opet, u velikom je porastu. Većina uhvaćenih turista dolaze iz sjeverne Evrope. Oni jednostavno kupe komade kaldrme ili mozaika koje pronađu dok lutaju Rimom. Kod jednog od turista smo u prtljagu pronašli ogromni mermerni kamen koji obilježava Apijski put", kazao je Antonio del Greco, šef policije u Rimu.

Del Greco je rekao da turiste, koje uhvate sa ovim neobičnim suvenirima, ne hapse, već im samo izdaju usmeno upozorenje.

Krađa ostataka starog Rima nije neuobičajena. Statue i biste su najčešće mete krađa. Prije nekoliko godina je ispred jedne vile ukraden i ogromni mermerni stub.