Putovanja
2

TripAdvisor savjetuje: Deset svjetskih destinacija koje u životu morate posjetiti

Klix.ba
Foto: EPA
Velika džamija šeika Zayeda bin Sultana Al Nahyana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (Foto: EPA)
Destinacije poput Taj Mahala ili Machu Picchua, kao reprezenti svjetske kulturno-historijske baštine nalaze se na listi neizostavnih svjetskih turističkih tura jer svjedoče nevjerovatnoh ljudskoj genijalnosti. Takvih destinacija je mnogo, a TripAdvisor je napravio listu deset najupečatljivijih koje morate posjetiti.

Agencija TripAdisor je napravila listu od deset najupečatljivijih lokacija, koje preporučuju za 2016. godinu, na osnovu kvaliteta i ocjene turista prethodnih godina.

Na listi su Duomo katedrala u Milanu, koja je druga najveća u Italiji, odmah iza one u Vatikanu. Njena izgradnja zvanično je počela 1368. godine i trajala je sve do 1965. godine. S krova katedrale pruža se fantastičan pogled na grad Milano.

Linkolnov memorijal u Washingtonu jedno je od najprepoznatljivijih mjesta u glavnom gradu SAD-a. Spomenik je podignut u čast 16. predsjednika SAD-a Abrahama Lincolna. Godišnje ga posjeti šest miliona turista.

Na listi su i Alhambra u Španiji, jedan od najposjećenijih spomenika u toj zemlji. Riječ je o srednjovjekovnoj palači smještenoj na najvišem vrhu Granade. Izgrađena je u maurskom stilo, sa fantastičnim dekoracijama, vrtovima i drugim znamenitostima.

Među preporučenim svjetskim destinacijama je i crkva Vaskrsenja Hristovog u Sankt Petersburgu. Izgrađena je u periodu od 1883. do 1907. godine u čast cara Aleksandra II.

Jedan od najprepoznatljivijih spomenika kulture je u Cordobi u Španiji, a riječ je o džamiji-katedrali. Jedinstven spomenik kao rezultat rimske, islamske, jevrejske i katoličke vladavine.

Neizostavna destinacija je i Taj Mahal u Indiji, mauzolej koji je sagradio car Shah Jahan u spomen na svoju suprugu. Smatra se draguljem Indo-islamske arhitekture, čija je izgradnja trajala 17 godina.

Na listi je i bazilika Svetog Petra u Vatikanu, centralno mjesto katoličanstva, koje je ujedno i grobnica za oko 100 svetaca i careva.

Turistima se preporučuje i Angkor kao sjedište Kmera u Kambodži koji su vladali od 9. do 15. stoljeća. Grad se prostire na 250 kvadratnih kilometara i predstavlja remek djelo urbanog planiranja.

Preporučuje se i posjeta jedinstvenoj Velikoj džamiji u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koja je nazvana po osnivaču te zemlje šeiku Zayedu bin Sultanu Al Nahyanu. Izgradnja je trajala više od deset godina, a smatra se odličnim spojem klasične i moderne islamske arhitekture.

I na kraju neizostavna je turistička destinacija u Peruu, grad Machu Picchu, koji su sagradili Inke u 15 stoljeću. Taj grad savke goine posjeti oko milion turista. Dugo se smatralo da je grad trajno uništen koji je napušten prilikom španskog osvajanja, ali je Machu Picchu postao turistička destinacija nakon 1912. godine nakon što su ga američku istraživači otkrili. Smatra se jednim od sedam novih svjetskih čuda.