Putovanja
0

Tri džamije turskog grada Edirnea

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Poznate džamije u turskom gradu Edirne - Selimija, Uc Serefeli i Eski, uveliko doprinose razvoju turizma, a posebno vjerskog turizma, u ovom gradu.

Ove džamije su dobile posebno na važnosti otkako je nastupio sveti mjesec za muslimane, mjesec ramazan. Kako su tri džamije blizu jedna drugoj, ovo mjesto u Edirneu se zove "zlatnim trokutom". Stanovnici često znaju reći da posjetitelji nisu upoznali Edirne ukoliko nisu vidjeli pomenute tri džamije.

Džamija Selimija, koja je izgrađena naredbom sultana Selima II, pet stotina godina služi kao primjer tursko-islamske umjetnosti. Džamija Mimara Sinana stoljećima je otvorena i u službi vjernicima.

Drugo djelo "zlatnog trokuta", džamija Uc Serefeli specifična je po tome što je to prva džamija u kojoj je napravljeno dvorište sa trijemom. U ovoj džamiji, tri osobe se mogu penjati na munaru istovremeno, a da se pritom ne sretnu. Temelje ove džamije bacio je Muslihiddin Aga 1537. godine, a izgradnja je trajala deset godina.

Eski džamiju je izgradio arhitekta Haci Alaaddin iz turskog grada Konye. Ova džamija je među narodom poznata i kao "Yazili džamija" ("džamija s napisima") zbog brojnih levhi ispisanih na zidovima.