Grad soli
0

Trg slobode – nova turistička atrakcija Tuzle

Sarajevo-x.com
Kada bih prije nekoliko godina pitali nekog stranca šta zna o gradu Tuzli, prva asocijacija koja bi mu se javila bila je so, a zatim poznata parola cijela Tuzla jednu kozu muzla i priča bi se obično tu i završavala. No, od 2003. godine to se drastično promijenilo. Tuzla se rapidno počela razvijati što ju je stavilo u žižu interesovanja javnosti.

Naime, te godine u centru grada otvoreno je prvo slano jezero, tri godine kasnije na istom kompleksu i Arheološki park koji svjedoči o njenoj prošlosti, a 2008. godine i drugo jezero, kao i slani slapovi, te je Tuzla s pravom dobila epitet turistička atrakcija Bosne i Hercegovine.

Tokom ljetne sezone Panonska jezera jedna su od najatraktivnijih turističkih destinacija u BiH. Jezera dnevno posjeti preko 10 hiljada kupača iz BiH, regiona, pa i šire. Svake godine organizira se i manifestacija "Ljeto u Tuzli", koja nudi niz kulturno, zabavnih i sportskih sadržaja i ove godine traje do 20. oktobra.

Svoju i onako bogatu turističku ponudu Tuzla je upotpunila i sa otvaranjem rekonstruisanog Trga slobode. Radi se o desetom trgu na području Općine Tuzla i o najvećem u BiH. Centralno mjesto na Trgu zauzima velika fontana čije spoljašnje zidove krase ornamenti stećaka, no to na Trgu slobode nisu jedini simboli srednjovjekovne Bosne.

Naime, na dijelu na kojem su namjenski zadržane zelene površine, a gdje je donedavno bila stara fontana, postavljena je skulptura koja simbolizira stećak, a na mermernim pločama kojima je obložena lokacija uklesani su i epitafi sa srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika.

Epitafi i ornamentika stećaka nadopunjuju već postojeće simbole na Trgu iz svih razdoblja kroz historiju kao što su Čaršijska džamija i česma iz doba osmanske vladavine, zgrada baroka koja simbolizira period austrougarske uprave te nekoliko objekata iz savremenog doba ili bliže prošlosti.