Putovanja
35

Trenutak sumraka u Hong Kongu donosi osjećaj nevidljivog i nadrealnog

Klix.ba
Foto: Instagram
(Foto: Instagram)
Svaki dan prije sumraka nebo poprima tamno plavu boju, a to je trenutak kada sve građevine i objekti u Hong Kongu poprimaju refleksiju.

Ovaj trenutak traje samo minut ili dva, a tada se u zraku osjeća oslobađajuća mistična atmosfera. Fotograf Romain tokom "plavog trenutka" želio je prikazati kompletnu sliku Hong Konga.

S jedne strane vidi se apsolutno "arhitektonsko" ludilo, a s druge strane sveprisutna prirode koja okružuje grad na svakom uglu. Snimanje ovih pejzaža u trenutku između dana i noći donosi osjećaj nevidljivog i nadrealnog. Inače se rijetko kojem turistu Hong Kong ne dopadne na prvi pogled. Hong Kong predstavlja jedinstveni dio slagalice koji ga čini gradom kakav bi svaka metropola trebalo biti - u isto vrijeme haotičan i vrlo dobro organizovan, gusto naseljen, a izuzetno čist i siguran i napravljen od stakla i čelika.

Grad je podijeljen na tri dijela: Hong Kong Island, Kowloon i Nove Teritoriji i sav je u brdima tako da je bilo potrebno osmisliti najlakši način kretanja. Zbog toga postoje pokretne stepenice i na otvorenom, a u distriktu Central nalaze se najduže pokretne stepenice na svijetu Mid Levels Escalator.

Hong Kong znači "mirišljava luka", a osim povoljnog položaja posjeduje i predivne plaže, fantastičan pogled na zaljev, tradicionalne Sampana (čamce) koji su svi zajedno zaslužni za jedinstven doživljaj u kojem će svatko pronaći nešto za sebe.