Putovanja
83

Trail trčanje, putevima starog "ćire"

Klix.ba
(Foto: Denis Ruvić)
Trail trčanje je sportska disciplina trčanja po planinskim stazama. Za razliku od cestovnog, planinsko trčanje pruža mogućnost uživanja u prirodi kao i jačanje većeg broja mišića radi prilagođavanja koraka neravnim terenima.

Grupu Trail Running BiH je osnovala grupa rekreativaca sa ciljem promocije ovog sporta u našoj državi.

"Mi u Bosni i Hercegovini nismo svjesni kakav potencijal imamo što se tiče trail trčanja. Veliki broj planina i staza nam daje za pravo da budemo ponosni na ono što nam se nalazi ispred nosa a ne koristimo u mjeri u kojoj bi mogli i trebali", rekli su nam iz grupe.

Više o aktivnostima ove grupe možete saznati na njihovoj Facebook stranici - Trail Running BiH.

Jedan od treninga koji su održali u posljednje vrijeme je trčanje stazom kuda je nekada prolazio voz "ćiro".

Pruga koja je povezivala Sarajevo sa Višegradom više nije tu, ali je ostala staza koju najčešće koriste biciklisti i planinari. Velika prednost ove staze je što se nalazi samo nekoliko kilometara od centra Sarajeva.

Gradnja ove pruge je započeta 1902. godine dok je zvanično otvorena tri godine kasnije. Dužina pruge bila je 166,5 kilometara i imala je 99 tunela i veliki broj vijadukta i potpornih zidova.

Pruga se prestala koristiti 1978. godine a danas ostaje ova staza da nas podsjećaju na neka stara vremena, kada je ovom prugom prolazio legendarni voz "ćiro".

Cijelu fotoreportažu autora Denisa Ruvića možete pogledati na ovom linku.