Putovanja
100

Tračak Bosne u Svetoj zemlji: Kako su Sarajlije kupili mjesto Isusove izdaje

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Getsemanski vrt je jedno od najsvetijih kršćanskih mjesta, a od marta ove godine njega krasi i ime Sarajeva te imena trojice sarajevskih katolika koji su 1681. godine franjevcima u Svetoj zemlji poklonili ovo svetište na jeruzalemskoj Maslinskoj gori.

Fotoreporter portala Klix.ba posjetio je Getsemanski vrt, koji je najpoznatiji po tome što se, prema evanđeljima, Isus tu molio sa svojim učenicima prije nego što ga je izdao i osudio na raspeće Juda Iškariotski. Vrt krase stabla maslina koja su zasađena još u biblijsko vrijeme.

Spomen-ploča sarajevskim katolicima Pavlu, Jakovu i Antunu Brankoviću otkrivena je 29. marta ove godine. Time su obilježene 333 godine otkako su oni od tadašnjih turskih muslimanskih vlasnika otkupili ovo za kršćane sveto mjesto i povjerili ga franjevcima.

Spomen-ploču otkrili su nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i kustod Franjevačke kustodije Svete zemlje p. Pierbattista Pizziballa.

Brankovići su tada od Turaka otkupili samo 18 od postojeće 24 parcele. Prije prodaje franjevcima Getsemanskim vrtom upravljali su selefije, čije se sjedište nalazilo u crkvi Svete Ane. Pojedini izvori govore da je vrt kupljen za 200 zlatnika, mada se u zvaničnom primopredajnom dokumentu spominje samo 90 zlatnika.

Na ploči je napisan tekst na tri jezika.

"Hrvati Pavao, Antun i Jakov, kršćani iz Sarajeva, vitezovi Svetog groba Jeruzalemskog, godine Gospodnje 1681. kupiše Getsemanski vrt i darovaše ga franjevcima".

U blizini vrta nalazi se Crkva svih naroda. Sagrađena je 1920. godine na ostacima bizantske građevine iz 5. stoljeća i kasnije križarske crkve. Crkva ima 12 kupola, a predstavljaju 12 naroda koji su je izgradili. U hramu je smješten kamen muke na koji je Isus, prema vjerovanju, kleknuo za vrijeme molitve.