Muzejske postavke
0

'Toranj luđaka' u Beču

Sarajevo-x.com
Po nalogu cara Josepha II u Beču je još 1784. godine sagrađena psihijatrijska klinika, tzv. Toranj luđaka. U zgradi cilindričnog oblika na pet spratovam sa ćelijama od 12 kvadratnih metara boravilo je 280 mentalnih bolesnika iz cijele Austrije.

Godine 1866. psihijatrija je zatvorena te je Toranj od tada služio kao dom za medicinske sestre, doktore ili kao prostor za razne radionice.

Toranj je danas proglašen nacionalnim spomenikom, a još od 1971. godine u njemu je smješten Patološko-anatomski muzej čiji počeci datiraju iz 1796. godine.

Za razliku od današnjih bolnica koje odaju miris sanitarnih i dezinfekcionih sredstava, Toranj luđaka je bio poznat ne samo po neugodnim i jakim mirisima, već i po tjeskobnim i tmurnim prostorijama.

Odmah pri ulazu posjetioca dočekaju uski koridori i tamne ćelije, a svuda su postavljeni eksponati ljudskih organa, kostiju i dugog koji od posjetilaca djelomično zahtjevaju zaista izdrživ želudac.

Obilazak počinje u jednoj od ćelija punoj ljudskih lobanja, da bi se nastavio koridorom u kojem se, između ostalog, nalazi vitrina sa želučanim sadržajem nekadašnjeg zatvorenika. U nadi da će dobiti odobrenu posjetu doktoru, zatvorenik je progutao veliku količinu eksera koje posjetioci sada zajedno sa želucem mogu posmatrati sačuvane u formalinu.

U sklopu muzeja očuvana je ordinacija i apoteka iz 1820. godine, veoma tamna i tjeskobna. Medicinski instrumenti i medikamenti su poredani po sobi, a u sredini je operaciona stolica - kao scena iz nekog današnjeg horor filma.

Toranj luđaka sa prikazom pravih, ljudskih primjera bolesti, bolesnih tkiva, tjelesnih anomalija i drugog ne služi samo kao muzej, već i kao mjesto za stručno usavršavanje doktora i medicinskog osoblja, kao mogućnost pronalaska načina da se buduće generacije spase od određenih umnih i tjelesnih bolesti.