Putovanja
255

Topla jesen na Prokoškom jezeru: Oaza mira u blizini Fojnice

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Jesen koja kalendarski već uveliko traje, na Prokoškom jezeru u neposrednoj blizini Fojnice, gotovo je neprimjetna.

Novembarsko sunce dovelo je mnogobrojne ljubitelje prirode samo 20-tak kilometara od gradske vreve, na jedno od najljepših jezera koja postoje u Bosni i Hercegovini. 

Ova oaza mira i prirodnih ljepota, se nalazi na planini Vranici, na 1.636 metara nadmorske visine. Pejzaž cijelog jezera je posljednjih godina narušen zbog velikog broja vikendica koje su izgrađene u neposrednoj blizini. 

Međutim, to ne sprečava veliki broj bosanskohercegovačkih građana ali i turista, ljubitelja prirode, da svoje slobodno vrijeme provedu u ovoj oazi mira. 

Ono što je specifično za Prokoško jezero jeste to da je u njemu još uvijek ostao endemični primjerak vodozemca - triton. 

Četinarska stabla koja krase ovaj “park prirode” stvaraju dojam kao da je "zlatno godišnje doba" još uvijek daleko. 

Ekipa Anadolu Agency (AA) posjetila je planinu Vranicu i Prokoško jezero i zatekla veliki broj posjetitelja koji su uživali uz razne sadržaje, biciklizam, plovidbu, nogomet i neizostavni roštilj. 

Jedan od mnogobrojnih posjetilaca je bio i Zeničanin Kenan Bajrić, koji je iz svog grada stigao sa prijateljima. 

"Vrijeme je prekrasno i slobodan dan poželjeli smo provesti na našem omiljenom izletištu", kazao je Bajrić za Anadolu Agency, istakavši kako bi se trebalo poraditi na sanaciji puta koji vodi do Prokoškog jezera.