Drvar
0

Titova pećina puna turista

SRNA
Kulturno-istorijske znamenitosti u Drvaru u prvih sedam mjeseci posjetilo je oko 11.000 turista, što je dvostruko više u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je predsjednik Opštinskog vijeća Drvara Stevica Lukač.

Prema njegovim riječima, najviše gostiju bilo je iz bivših jugoslovenskih republika, ali i zapadne Evrope, posebno Holandije.

"Nakon obnove Titove pećine i Memorijalnog kompleksa '25. maj 1944',  opština Drvar ponovo postala poželjna turistička destinacija u BiH", kaže Lukač. 

Lukač je naglasio da kulturno-istorijske znamenitosti Drvara, osim istorijskog imaju i turističko-promotivni značaj, jer su postale nezaobilazni dio mnogih učeničkih izleta i turističkih tura naroda s područja bivše Jugoslavije, dodajući da je Titovu pećinu i Memorijalni kompleks prije rata godišnje posjećivalo i do 200.000 turista.

Titova pećina kao jedno od najpoznatijih spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata u BiH obnovljena je i ponovo otvorena za turiste 2006. godine, a Memorijalni kompleks sa spomen-muzejem obnovljen je i ponovo otvoren 25. maja, kada je obilježeno 65. godina neuspjelog njemačkog desanta na Drvar u Drugom svjetskom ratu.