Žena pilot
0

FOTO / Svi žele letjeti s bivšom Miss Tajlanda

Sarajevo-x.com
Prvi avion Air Asie kojim je samostalno pilotirala bivša Miss Tajlanda, Chananporn Rosjan, ili Nod, bio je Cessna 172, s jednim motorom. Ona opisuje taj let kao najzastrašujući događaj svoga života, prenosi CNN.

"Bili smo na Aerodromu Don Muang. Grmljavina je dolazila, bilo je turbulentno vrijeme. Imala sam trenera koji bi uskočio ako bi se pojavli problemi, ali to se nije desilo", govori ona.

Uprkos početnom strahu, Nod je prošla svaki ispit i prepreke koji su joj stajali na putu u toku obuke za pilote. Danas je jedna od rijetkih ženskih pilota koji rade u Aziji, gdje muškarci dominiraju u avioindustriji.

No, ono što njenu priču čini doista zanimljivom je da osim titule "pilota", ona ima još jednu - 2005. godine bila je Miss Tajlanda. Ipak, titula kraljice ljepote, ističe, nije joj puno pomogla da stekne diplomu koju je željela na Thammasat Universityju, kao ni da prođe obuku za pilota, naprotiv.

"Bilo je puno očekivanja da ću se ja kao pilot ponašati na određeni način jer sam bila kraljica ljepote", pojasnila je ona.

Ali, oni koji su tako mislili, nisu bili u pravu. Samouvjerenu djevojku je čak jednom instruktor leta pitao zbog čega često dolazi u širokim hlačama i nenašminkana na predavanja. A, ona je znala zašto.

Odrasla je u Bangkoku i New Yorku, a priznaje kako su je od igara za djevojčice oduvijek više privlačili sportovi poput atletike, odbojke i košarke. Imala je lutke Barbie, ali kaže da ih je često suprotstavljala akcijskim igračkama njenog brata kako bi se borili.

"Ipak, voljela sam i predstave na Broadwayu i posjećivala sam pozorište posebno kao srednjoškolka", kazala je.

Mnoge žene koje su osvojile titulu kraljice ljepote na Tajlandu ostvarivale bi dalju karijeru u industriji zabave. No, Nod ističe kako je ona uvijek znala da će njena budućnost biti drukčija.

Ona je oduvijek bila opsjednuta avionima. Njena majka je bila stjuardesa tako da je Nod već sa 10 godina prvi put vidjela unutrašnjost kokpita.

Ipak, roditelji su joj savjetovali da izabere drugi poziv, znajući da u avioindustriji vladaju muška pravila. Kao rezultat toga, izabrala je studij elektrotehnike na Sveučilištu Thammasat, s namjerom da jednog dana postane svemirski inžinjer.

No, kasnije je iznenada saznala od prijatelja da je Air Asia raspisala konkurs za obuku pilota. Otišla je na njihovo insistiranje zajedno s njima na prijemni ispit i bila jedina koja je prošla.

Tako je pokazala da je žena koja pobjeđuje na svim poljima, prekrasna i inteligentna. Godine 2006. Nod je dobila licencu da može pilotirati, te danas leti na domaćim i regionalnim relacijama, a kaže da će vjerovatno letjeti i na najnovijoj relaciji Air Asie, iz Bangkoka u Indiju, koja je počela ove sedmice.

"Ja sam vrlo zahvalna. Znam da sam stvarno sretna i da je ovo što proživljavam zaista vrijedno iskustvo", kaže ljepotica, s kojom, logično, svi žele letjeti.