Bijeg od gradskog smoga
0

Sve je spremno za zimske radosti na Konjuhu

Sarajevo-x.com
Ski centar Karaula
Ski centar Karaula
ima je došla na velika vrata, snijeg neprekidno pada, a proteklog vikenda i zvanično je otvorena zimska turistička sezona u Bosni i Hercegovini. Uz ekonomsku krizu nameće se i pitanje kako i gdje zimovati? Gradske sredine pritisnute smogom i gužvom ne čine sa kao idealna prilika za to, ali ukoliko pročitate tekst do kraja zasigurno ćete poželjeti da jeftino dobijete mogućnost kvalitetnog odmora.

Kako poručuju iz Turističke zajednice Tuzlanskog kantona kada jednom dođete na Konjuh, ovo će biti vaša stalna destinacija za odmor, jer nudi više od onoga što ste očekivali.

Zimi planina Konjuh pruža poseban ugođaj, od atraktivnom skijalištu na ovoj planini sa stazom dugom 1.700 metara, pozicioniranom na nadmorskoj visini od oko 800 metara, pisali smo u više navrata, a kako smo saznali iz preduzeća "Karaula - Kladanj", koje upravlja ski kompleksom, spremno dočekuju i ovogodišnju zimsku sezonu. Iz ovog preduzeća ističu da, ako snijeg bude nastavio da pada ovim intenzitetom, za vikend na ovom skijalištu mogla bi vas dočekati prava zimska idila.

Za ljubitelje zimskih sportova, ski-staze na Konjuhu sigurno će biti atraktivan i zanimljiv doživljaj. Ski-centar Karaula posjetiocima nudi mogućnost za dobru rekreaciju i zabavu. Staza je duga 1.700 m, a ski-lift ima vučnu stazu od 1.100 m kapaciteta 1.200 skijaša u satu. Za djecu postoje posebne staze za sanjkanje. Velika pogodnost je što se ski-lift nalazi samo 800 m od grada Kladnja, tako da turisti mogu uživati u restoranima koji nude tradicionalnu bosansku kuhinju, mnogobrojnim kafićima i hotelima.

Konjuh se i po cijenama razlikuje od ostalih planina. Cijene karata su iste kao i prošle godine, dnevna karta za ski-lift za odrasle iznosi 14 KM, a za djecu do 14 godina skromnih 12 KM. Pojedinačnu kartu za jednu vožnju ski-liftom odrasli će platiti 3 KM, dok za djecu karta košta 2 KM, a može se kupiti i poludnevna karta od 10 KM i 8 KM za djecu. Također u ponudi se nalaze i sedmodnevne karte u iznosu od 84 KM za odrasle i 72 KM za djecu kao i sezonske karte koje odrasli plaćaju 280 KM, a djeca 200 KM. U ponudi se nalaze i prikladni popusti kada su u pitanju organizovane posjete škola ili drugih turističkih grupa.

Ski centar Karaula kod Kladnja za vrijeme zimske turističke i skijaške sezone godišnje posjeti više od 6.000 skijaša, izletnika i ljubitelja zimske idile na otvorenom, kako iz Tuzlanskog kantona, tako i iz šire regije. U ovom centru pored skijanja, izletnicima se nudi mogućnost užitka u čistom planinskom zraku, igri, šetnji, roštiljanju, konzumiranju zdrave vode, kao i fantastičan pogled na predjele planine.

Iz preduzeća Karaula se nadaju da će ove zime biti dovoljno snijega, što će ujedno značiti i uspješnu sezonu sa puno gostiju.