Napulj
0

Srušila se dva zida na arheološkom nalazištu u Pompeji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Na italijanskom arheološkom nalazištu u Pompeji, nedaleko od Napulja, danas su se srušila još dva zida dan nakon što je srušio zid vrta jedne od antičkih kuća, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

Ova dva zida, duga oko tri metra ne sadrže freske, navodi informativna služba arheološkog nalazišta u Pompeji, jednog od dva najposjećenija mjesta u Italiji.

Na ovom lokalitetu juče se srušio zid, desetak metara dužine koji je predstavljao zaštitu oko zdanja zvanog "Kuća moraliste". 

Niko nije povrijeđen pošto se zid nalazio u dijelu u koji posjetioci nemaju pristupa.

Prije tri sedmice srušilo se zdanje "Kuća gladijatora", koja je bila ukrašena freskama. Kuća predstavlja mjesto gdje su gladijatori vježbali uoči borbe.

Početkom novembra srušila se i "Kuća gladijatora", ukrašena freskama, u kojoj su gladijatori vježbali uoči borbi. 

Tada su zvaničnici upozorili da je veliki broj antičkih zdanja na popularnoj turističkoj destinaciji u opasnosti od urušavanja.
Zvaničnici smatraju da su uzroci rušenja ovih struktura obilne kišne padavine.

"Ovakve stvari mogu da se dogode na arheološkom prostoru koji je star 2.000 godina, a posebno zbog klimatskih uslova koje imamo posljednjih dana", izjavila je Jeannet Papadopulos, zvaničnica arheološkog nalazišta.

Ministar kulture Sandro Bondi izjavio je juče da je situacija u Pompeji konstantno pod kontrolom tehničara i da se pažljivo prati stanje lokaliteta.

 Drevni rimski grad, nedaleko od Napulja, zatrpan je pepelom u erupciji Vezuva 24. augusta 79. godine.