Putovanja
713

Spoj tradicionalnog i modernog: Istanbul hit destinacija tokom ramazana

Piše: M. N.
(Foto: AFP)
Turisti koji su tokom mjeseca ramazana posjetili turski grad Istanbul kazali su kako upravo u tom periodu grad izgleda drugačije, posebno i čarobno u odnosu na druge mjesece u godini. Iako je grad pun turista tokom cijele godine, samo u vrijeme ramazana ulice su pune od iftara do sehura, odnosno cijelu noć.
Foto: EPA
Foto: EPA
Bh. građani su se i ovog ramazana opredijelili za Istanbul, a akcija u agencijama traje do 15. jula.

"Mnogi Bosanci i Hercegovci koji putuju ponovo kažu da je Istanbul poseban ili čarobniji tada nego tokom drugih mjeseci u godini. Ulice i restorani su puni, trgovine otvorene, savršena je prilika da se doživi prožimanje tradicionalnog i modernog života Istanbula. Putovanje u Istanbul je odlična prilika da se gradskim prijevozom od historijske jezgre odvezu na drugi kontinent u Aziju, a da i dalje budu u Istanbulu i samo nekoliko sati udaljeni od Sarajeva", rekla nam je Jasmina Šljivnjak iz agencije BH Passport.

Iz Relax Toursa kažu kako je zainteresiranost bh. građana za Istanbul velika tokom čitave godine.

"Istanbul ima svoju posebnu draž upravo tokom mjeseca ramazana i Relax Toursovi putnici se svake godine iz ove metropole na Bosforu vrate prepuni doživljaja. U hotelima je sve podređeno ramazanu i lijepom ugođaju gosta, od organiziranih sehura i iftara, do specijalnih zahtjeva koji se nastoje ispuniti. Teravije, kao i namazi koji se obavljaju tokom ramazana u Istanbulskim džamijama imaju posebnu atmosferu u ovom gradu. Ono što je najtraženije tokom ovog ramazana jeste odlazak na Umru", kazala je za naš portal Aida Terzić, marketing menadžerica Relax Toursa.

Agencija M97 Tours pripremila je poseban program za turiste uz putovanje autobusom.

"Za osobe koje poste pripremili smo ramazanske izlete u okviru kojih će obavljati teravih-namaz svaku noć u drugoj džamiji, te iftare u tradicionalnim restoranima", rekla je Merhunisa Subaša-Kaljanac iz agencije M9 Tours.

Cijene aranžman razlikuju se od agencije do agencije jer se razlikuju i hoteli u kojima se boravi. Putovanje autobusom košta od 199 KM, a avionom od 380 KM. Cijene se odnose na aranžman od tri noćenja.