Putovanja
75

Speleološki dragulj na Palama: U pećini Orlovača prije 16.000 godina živio je pećinski medvjed

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Pećina Orlovača u općini Pale, nadomak Sarajeva, otkrivena je 1975. godine i od tada spada u red najljepših pećinskih sistema u Bosni i Hercegovini. Potpun pejzaž obogaćuju prekrasni salivi poput okamenjenih vodopada, koloritno dajući pećini savršen ambijentalni dizajn.

Mladen Samardžić, stručni saradnik za kulturno-historijska i prirodna dobra Općine Pale, za Klix.ba ističe da se od tada pećina uređuje i istražuje. Orlovača se nalazi blizu magistralnog puta za Sokolac kod mjesta Sumbolovac. Do 2002. godine bila je sakrivena od turista, a iste godine je urađeno drugo istraživanje i pećina je uređena za posjete. Uređeno je ukupno 600 metara staze i rasvjete, a pećina se sada može posjetiti uz najavu i pratnju vodiča.

"Tokom snažnih pleistocenih klimatskih promjena naši preci su pred snažnim nadirućim zahlađenjem našli utočište u pećinama rasutim širom naše planete. Svaka pećina ima svoju čar, draž ili ljepotu, a Orlovaču izdvaja velika količina nakita i pećinskih ukrasa - stalaktita i stalagmita. Također, sve te ljepote se prostiru na relativnom malom mjestu, odnosno svega 600 metara staze. Tu su i paleontološki ostaci kosti pećinskog medvjeda (ursus speleus) koji datiraju od prije 16.500 godina, a od 1975. godine konstantno se nalaze kosti medvjeda. Nakon izvjesnog vremena, sve će biti izložene ovdje u muzeju i dostupne turistima. Ukupno je istraženo 2.500 metara pećinskih hodnika, a preostala dva kilometra su za istraživače i speleologe", izjavio je Samardžić.

Naš sagovornik je dodao da se pećina svake godine u proljetnom periodu otvara za turiste, a sada je uspostavljeno stalno radno vrijeme.

"Orlovača će raditi od 15. aprila do 15. oktobra, a posjete su od utorka do subote u 9, 12 i 15 sati, što je u skladu s planom, programom i zaštitom pećine. Većina turista su djeca i planinari, odnosno ljubitelji prirode. Zadovoljni smo odzivom građana, al uz neke bogatije sadržaje, sigurno smo da može i bolje. Individualne posjete su četiri KM, organizirane posjete za odrasle osobe tri KM, a za školsku djecu dvije KM. Kompletno finansiranje je na teretu Općine Pale, a upravljanje je preuzeo Kulturni centar Pale", objasnio je ovaj stručnjak.

Pećinu dodatno upotpunjavaju najpoznatiji insekti koji su inače endemske vrste. Prisutno je i 15 slijepih miševa, od kojih su dvije vrste na evropskoj ugroženoj crvenoj listi. U velikom projektu na lokalitetu Orlovače planira se izgradnja etno parka i nastavno-naučne baze. Tako će se na obalama rječice Sinjeve prožimati tragovi geološke, arheološke i historijske prošlosti, koji će u sadašnjosti biti čuvani za buduća vremena.

Speleološki kompleks pećine Orlovača za turističke posjete svečano je otvoren 14. aprila ove godine uz finansijsku pomoć italijanske regije Piemonte. Regija je donirala 75.000 eura, od čega je urađena kućica za turističke vodiče, muzej i asfaltirana je staza u dužini od 200 metara do ulaza u pećinu. Načelnik Općine Pale Slobodan Savić početkom oktobra 2010. godine potpisao je Sporazum s regijom Piemonte o realizaciji projekta vrijednog 150.000 KM.

Projektom su predviđene sljedeće aktivnosti: revitalizacija pećine (izgradnja fizičke barijere iznad ulaza u pećinu radi zaštite mikroklime pećine, izgradnja modernog osvjetljenja u pećini, postavljanje sajle pored staze u pećini radi zaštite pećinskog nakita, izgradnja ograde na stepenicama u pećini radi sigurnosti turista, uređenje prilaza do pećine, izgradnja novih stepenica i platoa ispred pećine sa zaštitnom ogradom, izgradnja nadstrešnice na ulazu u pećinu, uređenje litice iznad ulaza u pećinu, izgradnja nedostajućih sadržaja (objekat za osoblje, prijem turista, prodaju karata i suvenira, toalet sa septičkom jamom, stolovi i klupe pored objekta i staza za odmor u okruženju, uređenje staza za šetnju, postavljanje korpi za otpad u krugu kompleksa. Do sada je uređena litica i postavljena zaštitna mreža iznad ulaza u pećinu, kao i nadstrešnica čime je obezbjeđen ulaz u pećinu.