Putovanja
120

Slovenija 20. najsretnija zemlja svijeta, Hrvatska na 43. mjestu

Klix.ba
Foto: Legatum Institute
Foto: Legatum Institute
Legatum Institut iz Londona objavio je u četvrtak svoj jubilarni deseti globalni Indeks prosperiteta koji predstavlja listu najprosperitetnijih zemalja svijeta.

Faktor prosperiteta je svakako količina novca kojom država raspolaže, ali Legatum u obzir uzima puno više značajnih karakteristika – njih 104!

Pored tradicionalnih, kao što je iznos BDP-a po stanovniku ili ukupan udio zaposlenih, Legatum u svoju formulu ubacuje i faktore poput ukupnog broja internet provajdera i količine dnevnog odmora za prosječnog građanina. Varijable se potom dijele na devet kategorija - ekonomski kvalitet, poslovna atmosfera, vlast, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost, lične slobode, društveni kapital i prirodna okoline.

Indeks je rangirao 149 zemalja svijeta, a nakon sedam godina vladavine Norveške kao najprosperitetnije države svijeta, njeno mjesto je zauzela jedna nama daleka zemlja. Bosna i Hercegovina nije uzeta u obzir.

Slovenija je najbolje rangirana susjedna država koja se nalazi na visokom 20. mjestu, slijedi Hrvatska na 43. mjestu, Makedonija na 53., Crna Gora na 58. i Srbija na 66. mjestu.

Najprosperitetnije zemlje svijeta:

  1. Novi Zeland
  1. Norveška
  2. Finska
  3. Švicarska
  4. Kanada
  5. Australija
  6. Holandija
  7. Švedska
  8. Danska
  9. Ujedinjeno Kraljevstvo