Putovanja
18

Skijalište Kima Jong-una: Prazne prostorije, restoran sa lažnom travom i staze bez snijega

Klix.ba
(Foto: Aram Pan)
Kada je fotograf Aram Pan otputovao do projekta Kima Jong-una koji je trebao dovesti hiljade turista u Sjevernu Koreju, zatekao je čista skijališta i urednost, bez ijednog turiste i bez pahulje snijega na vidiku. To je jedino skijalište u Sjevernoj Koreji za koje Kim Jong-un kaže da je "besprijekorno"

Na vrhu Taehwa nalazi se jedino skijalište ove komunističke enklave i opremljeno je hotelom sa apartmanima u drvetu, spa sadržajima i 110 kilometara skijaških staza.

Hotel je opremljen i frizerskim salonom, saunom, sobama za masažu, caffe barom te velikim bazenima u kojima dugo niko nije zaplivao. Skijališe Masikryong je otvoreno početkom ove godine i nadaju se da će privući veliki broj turista, a krajnji cilj je 5.000 dnevno.

Stotine snježnih topova iz Švedske se koristi svake sezone kako bi se kreirao snijeg za ovo otmjeno skijalište. Fotograf Pan je rekao da to što nije bilo ljudi u Masikryong Ski Resortu nije ometalo u tome da mu uhvati boje jeseni i napravi obilazak prije sezone.

Kompleks je izgrađen na 1.400 hektara zemljišta u samo deset mjeseci. lider Kim Jong-un ima za cilj povećati broj turista sa 200.000 na milion godišnje od 2016. godine. Fotograf Aran Pan je dobio ekskluzivan pristup svim dijelovima odredišta osim dva nova područja koja su još uvijek u izgradnji, to je heliodrom koji je u izgradnji i žičara.

Pan je dobio sobu treće klase i isprobao je teretanu, saunu, frizera, i restoran. Imao je cijelo mjesto samo za sebe.