Putovanja
9

Skijališta u Švicarskoj posjećivale su brojne poznate ličnosti, a glamurozna su tokom cijele godine

Klix.ba
U Švicarskoj se nalaze neka od najpopularnijih ski odredišta u Evropi koja se ističu ne samo zbog svojih ljepota nego i zbog jedne od najkvalitetnijih ponuda koja prije svega uključuje raznovrsnost. Jedno od tih mjesta je Gstaad - malo mjesto u švicarskim Alpama na nadmorskoj visini od 1.050 metara s otprilike 2.500 stanovnika, koje je posebno interesantno jer je glamurozno tokom cijele godine.

Holivudske legende Elizabeth Taylor, Richard Burton, Sir Roger Moore, Julie Andrews i Michael Jackson svojevremeno su posjećivali ovo glamurozno, luksuzno švicarsko skijalište, a u jednom trenutku su ga pretvoril u pravi mali raj.

Gstaad je i danas lokacija bogatih i privilegiranih, a redovni posjetitelji su Salma Hayek, Madonna, Anne Hathaway i Bernie Ecclestone. Ovo prosječno švicarsko selo se nalazi na jugozapadu zemlje, na svega dva sata vožnje od Ženeve ili Ciriha i to na granici između Berner Oberlanda i Vaud Alpesa. Gstaad je prije svega simpatično mjestašce koje je prepuno malih brvanara koje upotpunjuju sliku prave idile tokom cijele godine s poprilično bogatom ponudom za sve one koji se upute prema njemu, a koja se prije svega odnosi na nevjerovatan festival balona u Chateau-d’Oex i to u januaru.

Mjesto je postalo poznato po svojim iznimno luksuznim hotelima i naravno shoppingu, bogatom noćnom životu, finim restoranima, vrhunskoj usluzi i svjetskim zvijezdama. Gstaad je poznat po velikom broju pješačkih i planinarskih staza različitih stepeni težine sa svježim planinskim zrakom i po pojavljivanju u poznatom filmu "Povratak Pink Panthera".

Radi se zapravo o idealnom mjestu kojem zasigurno doprinosi čuvena ljepota Alpa i vegetacija u kojoj možete uživati u proljeće. Ako se odlučite na dolazak zimi, tada se pripremite na nevjerovatan doživljaj skijanja na vrhunski pripremljenim stazama u kojima uživaju samo najbolji. Ljubitelji tenisa također će uživati jer se ovdje održava poznati ATP turnir.

Kompletan redizajn hotela smještenih ovdje rađen je 2003. godine. Putovanje vozom pruža predivan pogled na Ženevsko jezero kojim je bila oduševljena i Elizabeth Taylor. Hoteli su sofisticiranog interijera koji je nekako uspio spojiti moderni glamur i tradiciju. Velike sobe i jedinstveni apartmani nude savršeno mjesto za odmor nakon istraživačkog dana ili kupovine u brojnim markiranim buticima, a hoteli vam pružaju osjećaj toplog doma.

Gosti se mogu počastiti opuštanjem ili revitalizirajućim tretmanom kod jednog od stručnih terapeuta u Spa centru. Tu su i privatna kina i vinski podrum s više od 10.000 boca.