Putovanja
0

Sjeverna Koreja grad duhova pretvara ponovo u luksuzno odmaralište

Klix.ba
Luksuzno planinsko odmaralište Mount Kumgang u Sjevernoj Koreji nekada je bilo omiljena destinacija za porodice sa juga i simbol saradnje dvije Koreje.

Kako su turisti iz Južne Koreje 2008. godine prestali da dolaze, odmaralište je postalo grad duhova.

Turisti su prestali da dolaze nakon što su sjevernokorejski stražari ubili turistu iz Južne Koreje.

Odmaralište bi trebalo opet da procvjeta, budući da je Sjeverna Koreja najavila kako će ga opet otvoriti za turiste iz Južne Koreje i pružiti priliku porodicama razdvojenim ratom da se vide po prvi put nakon tri godine.

Zvaničnici u Seoulu naveli su kako će se po stotinu osoba sa svake strane susresti u odmaralištu.

Glasnogovornik južnokorejskog Ministarstva ujedinjenja, Kim Hyung-Suk, naveo je kako će ovaj potez pripremiti teren za regularne susrete porodica, koje je Sjeverna Koreja prekinula 2010. godine.

Turistička oblast Mount Kumgang je posebna administrativna oblast Sjeverne Koreje, osnovana 2002. kako bi regulisala protok južnokorejskih turista ka planini.

U periodu od 2000. do 2010., više od 22 hiljade osoba susrelo se sa svojim porodicama, a sve do ubistva južnokorejskog turiste Park Wang-ja u julu 2008. godine, južnokorejski turisti su u odmaralištu godišnje ostavljali do 20 miliona dolara.

U Kumgangu se nalazi čitav niz hotela, terena za golf i plaža, a čitav kompleks nalazi se unutar 520 kvadratnih kilometara planina.