Burj Dubai
0

Sjajni simbol obilja Dubaija otvara se nedovršen

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Fotografije unutrašnjosti građevine koja će biti najveća na svijetu Burj Dubaija pokazuju da se ovdje ima obaviti još mnogo posla. Uprkos tome, šeicima iz Dubaija žuri se da upravo danas (ponedjeljak) svečano otvore blještavi stakleni neboder koji simbolizuje deceniju raskoši i obilja u ovom arapskom emiratu.

Najmanje 818 metara visoka građevina bit će predstavljena javnosti na oficijelnoj ceremoniji. Podsjetimo, najbliži po visini joj je neboder Taipei 101 u Tajvanu sa 508 metara.

Vanjski dio Burj Dubaija prekriven je sa 26.000 staklenih panela, a Bill Baker, inžinjer koji je radio na ovoj impozantnoj građevini priznaje: "Nismo bili sigurni koliko visoko ćemo moći ići. Bila je to neka vrsta istraživanja, učenja kroz iskustvo."

Otvaranje Burja desit će se u finansijski težak period u kojem se Dubai nalazi, sa cijenama koje nikad nisu bile niže.

Krajem prošle godine zbog velikih dugova i problema da se oni uslijed recesije otplate, Dubai je primio finansijsku injekciju obližnjeg Abu Dhabija koja bi mu trebala pomoći da stane na noge.

Kolika je žurba da se Burj Dubai otvori saznaje Daily Mail koji piše kako na hiljade građevinskih radnika žuri da dovrši posao, ali snimci sa određenih spratova jasno pokazuju da toranj nije ni približno gotov.

Betonski zidovi i dalje su ogoljeli, metri neiskorištenog materijala leže po podu, cijevi vire iz zidova, a uprkos pričama da je toranj rasprodat, nijedan od 37 spratova predviđenih za kancelarije nije zauzet.

Da li će ovakvo stanje zacrveniti zvaničnike, ostaje da vidimo.