Putovanja
0

FOTO / Šetnja Strasbourgom - gradom u srcu Evrope

SRNA
Strasbourg je grad u srcu Evrope, podjednako udaljen od Praga, Berlina, Rima i Pariza, jednako udaljen od Atlantskog okeana i Baltičkog mora i tek nešto bliži Sredozemnom moru, pa nije čudo što je baš Strasbourg sjedište mnogih evropskih institucija.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Cijelu četvrt u sjevernom dijelu grada stanovnici nazivaju - evropska četvrt. Nalazi se u neposrednoj blizini rijeke Il i velikog lijepo uređenog parka. Odmah u blizini je i zgrada Evropskog suda za ljudska prava.
Malo dalje su  Vijeće  Evrope i  Evropski  parlament, ali i brojne druge  evropske institucije. Za neke od njih mnogi ne znaju ni da postoje, npr.  u Strasbourgu je i sjedište Međunarodnog suda za supružničke odnose. 

Tu su i sjedišta Društva evropskih regija, kao i Društva evropskih vinskih regija. 

U Strasbourgu je i komanda Eurokorpusa, informativni centar Europola. U neposrednoj  blizini je i evropski zavod za patente, evropski omladinski  centar, evropski audio -  vizuelni  opservatorij....  	Zbog toga je   evropska  četvrt u Strasbourga uvijek puna stranaca.  

Strasbourg je grad sa 270 hiljada stanovnika. Kažu da sa okolinom koja gravitira ovom  značajnom dijelu Evropske unije ima više od 450 hiljada stanovnika. 
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Centar  grada, a pogotovo  njegov stari dio, velika je pješačka zona. "Ugnijezdio" se na velikom riječnom ostrvu, jer se  na ulazu u stari grad rijeka Il odvaja se u dva  rukavca..

Graditelji očigledno nisu robovali nekim strogim arhitektonskim formama i standardima.  U Strasbourgu mogu da se vide zgrade različitih visina, stilova izgradnje i boja fasada,  a sve je opet  nekako skladno i prijemčivo za oko. 

U toj  opuštenijoj  varijanti francuske arhitekture iz  druge polovine 19. vijeka lijepo se uklopila kombinacija crvene  cigle i blokova. Brojne  balkone i terase obično krasi ograda od kovanog  gvožđa. 

Impresivno djeluju i brojne  mansarde na krovovima skoro svih stambenih zgrada. U tim sobicama u potkrovlju ranije je obično živjela posluga, a u posljednje vrijeme bogati stanodavci  iznajmljuju ih uglavnom studentima. 

Mnogi za Strasbourg kažu da je to grad "hiljadu crkava". Možda ih zaista i ima toliko, jer su se u jednom trenutku na  svim stranama oglašavala  crkvena zvona najavljujući početak večernje molitve. 

Ljudi su hrlili  na službu u obližnju  katedralu Notre Dame (Naša Gospa) čije se kupole izdižu visoko iznad svih  ostalih građevina u okruženju. Kažu da je ova katolička crkva visoka 147 metara i jedna od najviših u  Evropi.
Kada se izađe iz starog grada Strasbourga i kada iza ostanu  uske kamenite uličice, nekako nestvarno djeluju široki i dobro osvjetljeni bulevari kojim neprekidno tutnji  neki drugi  život -  život  metropole i evropske prijestonice.