Putovanja
332

Seoski turizam sve zastupljeniji: Općina Trnovo obiluje prirodnim i kulturnim bogatstvima

Piše: A. B.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Općina Trnovo je samo 30-ak kilometara udaljena od jezgre glavnog grada Bosne i Hercegovine, a pruža ogromne mogućnosti za odmor i rekreaciju, ali i nevjerovatne uspomene svima onima koji je posjete.

Cjelokupan prostor općine Trnovo odlikuje ogroman turistički potencijal koji čine brojne rijeke, čisti planinski potoci, olimpijske planine, bogatstvo flore i faune, kao i brojni kulturno-historijski spomenici. Broj turista, kako domaćih tako i inozemnih se svakodnevno povećava.

Ono što najviše privlači turiste da vrijeme provedu upravo na ovom području jeste bogatstvo čistog zraka, a ponajviše velika koncentracija ozona na planini Igman. Na ovom prostoru priroda je načinila nevjerovatan sklad, što se ogleda u izuzetnom spoju i kombinacijama biljnog i životinjskog svijeta. Prostor planina je lijep ne samo zimi, već i ljeti. Iz Općine Trnovo za Klix.ba ističu da posebno u zimskom periodu ovo područje doživi poseban procvat.

"U zimskom periodu posjetioce najviše privlače skijanje i ostale zimske aktivnosti koje se uglavnom odvijaju na području Bjelašnice i Igmana, dok je ljetni period karakterističan po planinskim turama preko Igmana, Bjelašnice, Visočice, Jahorine i Treskavice te kroz sela Umoljani, Rakitnica i Šabići te posjetama prirodnim ljepotama i kulturno-historijskim spomenicima kojima je Trnovo izuzetno bogato", ističu iz press službe Općine Trnovo.

Već od najranije historije područje Trnova bilo je naseljeno, o čemu svjedoče ostaci starih gradina, ali i bitni putevi vodili su kroz ovo područje s obzirom na to da je Trnovo i njegovo šire područje predstavljalo bitnu stanku na karavanskom putu od Dubrovnika pa dalje kroz Bosnu. Tako se danas, na putu prema moru, može proći živopisnim krajolicima Igmana i Bjelašnice, sve do sela Sinanovići i poći preko Visočice, uživajući u čarima prirode stići do Hercegovine i nastaviti svoj put dalje prema Jadranu.

"Srebrna lisica“, "Bukova rava" i "Javorov do" su projekti koji obećavaju

O životu na prostoru općine Trnovo svjedoče brojne nekropole stećaka, poput onih u Šabićima, Umoljanima, Prečkom polju... Istraživačima i turistima ovo je svakako jedan od najinteresantnijih lokaliteta, a brojni su i spomenici iz doba Osmanlija, poput džamije u Umoljanima.

"Općina Trnovo ulaže velike napore u stvaranje pretpostavki za dalji razvoj turizma pa su tako na Bjelašnici u toku brojni projekti koji imaju za cilj poboljšati turističku ponudu, poput projekta 'Srebrna lisica', 'Bukova rava' gdje je planirano bosansko selo te 'Javorov do'. Treba naglasiti i milionski projekat 'Buroj Ozone' koji će doprinijeti još većem razvoju i turističkoj ponudi ovog područja“, ističu iz Općine.

Jedna od najinteresantnijih lokacija je živopisni kanjon Rakitnice koji se ugnijezdio između planina Bjelašnice i Visočice. Na svom putu rijeka Rakitnica se provlači živopisnim kanjonom dužine 20 km, čija netaknuta priroda predstavlja pravu turističku atrakciju za rijetke posjetioce. Njene vode u slapovima se razbijaju o strme stijene, pri čemu se rasprše u milione sitnih čestica koje lebde u zraku i doprinose stvaranju velike koncentracije ozona te ovo područje predstavlja pravu zračnu banju u neposrednoj blizini Sarajeva.

Mogućnosti za razvoj turizma

Za područje općine Trnovo razvoj turizma ima veliki značaj, kako u korištenju prirodnog i stvorenog potencijala, tako i u stvaranju što kvalitetnijeg ambijenta cijelog prostora općine.

Razvoj turizma podrazumijeva istovremeno i zaštitu svih vodotoka od zagađenja, intenzivno poribljavanje, organizovan ribolov, zaštitu i obnavljanje šuma, uzgoj divljači i organizovan lov, ozelenjavanje svih prostora, modernizaciju saobraćajnica i podizanje općeg nivoa komunalne higijene na području općine s posebnim odnosom prema saobraćajnicama, putnim koridorima i naseljenim mjestima. Turizam zahtijeva smišljeno planiranje svih segmenata života i rada.

Turizam u ovoj regiji doživljava ekspanziju tokom održavanja XIV Zimskih Olimpijskih Igara 1984., za čije su potrebe izrađeni različiti sportski tereni i borilišta (za zimske i ljetne sportove), mnogobrojni hoteli, bungalovska naselja, prateći objekti i moderna infrastruktura. Na prostoru sadašnje općine Trnovo nalazili su se slijedeći smještajni kapaciteti: hotel Famos (sadašnji hotel Maršal), apartmansko naselje montažnog tipa, hotel Smuk, Omladinski centar, hotel Igman i hotel Ferijalnog saveza.