Putovanja
0

Sedam najvećih rupa na Zemlji

Sarajevo-x.com
Ove bušotine nastale prirodnim putem ili iskopane ljudskim rukama nisu samo izvanredne i oduzimaju dah, već su neke od njih zaista strašne.

1. Kimberley - Južna Afrika

Vjerovatno najveća rupa na svijetu iskopana ljudskim rukama je upravo ovaj 1097 metara dubok rudnik iz kojeg je prije zatvaranja izvađeno preko tri tone dijamanata. Ne koristi se od 1914. godine.

2. Glory Hole - Kalifornija

'Sveta rupa' se koristi kada je brana punog kapaciteta i voda se mora ukloniti iz rezervara. Pripada Monticello brani u Kaliforniji i najveća je na svijetu. Njena veličina omogućava primanje 14.400 kubika vode svake sekunde.

3. Bingham Canyon, Utah

Kopanje ove bušotine započelo je 1863. godine, a traje i danas. Rupa se konstantno povećava, a trenutno je široka oko četiri kilometra.

4. Great Blue Hole, Belize

Nejverovatni geografski fenomen - bušotina poznata kao 'velika plava rupa' smještena je na skoro 100 kilometara od kopna Belizea. Mnogo je plavih rupa širom svijeta, ali ni jedna nije zapanjujuća kao ova.

5. Rudnik Mirny Diamond, Sibir

Mnogi su možda već vidjeli slike ovog rudnika koji nosi titulu najvećeg rudnika dijamanata na Zemlji. Dubok je 525 metara, s prečnikom vanjskog kruga od 1.200 metara. Zabranjeno je čak i prelijetanje iznad rupe jer je bilo slučajeva kad je ova zvijer usisala helikoptere.

6. Rudnik Diavik, Kanada

Ovaj nevjerojatni rudnik je toliko velik i područje toliko udaljeno da ima vlastiti aerodrom s pistom koja može primiti Boeing 737. Posebno lijepo izgleda kad voda oko njega smrzne.

7. Sinkhole, Gvatemala

Rupa u Gvatemali nastala je nedavno urušavanjem zemlje i pritom progutala desetak kuća i usmrtila najmanje troje ljudi.