Putovanja
0

Sedam najekstravagantnijih odmora na svijetu

Klix.ba
Do ultimativnih prazničnih destinacija moguće je doći samo ukoliko imate nekoliko miliona dolara koji su vam apsolutni višak. Odnosno ako ste super bogati i slavni. Ove destinacije uključuju ultimativnu skijašku kolibu te privatni otok na Karibima.

Ogromna ploveća palača – 725 hiljada dolara

Divovska jahta RV Pegaso dolazi u paketu sa podmornicom koja prima pet osoba. Možete istraživati okean dok vam neko stalno puni čašu šampanjca. Tu je i komora za dekompresiju, tobogan, trambolina, teretana, jacuzzi te heliodrom.

Ultimativni safari – 85 hiljada dolara

Divlji svijet Afrike je impresivan, ali je nekim osobama ipak dosadan. Zato je u Tanzaniji otvorena kuća Singita Serengeti u kojoj životinje traže vas, umjesto vi njih.

Kuća se iznajmljuje samo na ekskluzivnoj osnovi, a pruža smještaj za osam osoba u četiri apartmana. Nalazi se tačno na migracijskoj ruti divljih životinja.

Singita znači “mjesto čuda”, a svojim gostima pruža mogućnost da kroz prozor spavače sobe gledaju porodicu slonova ili iz bazena posmatraju nosoroge.

Privatno rajsko ostrvo – 493 hiljade dolara

Francuska porodica Cohen kupila je ostrvo Calivigny, u blizini obale Grenade, u čiji je razvoj investirala više od 160 miliona dolara. Ostrvo je tek posljednjih nekoliko godina dostupno za iznajmljivanje.

Pruža smještaj za 50 osoba, a na raspolaganju su im mramorna kupatila, persijski tepisi, egipatski pamuk i namještaj koji je dizajnirao Oscar de la Renta. Svake večeri se prave talijanski francuski i lokalni specijaliteti, a tu je i šest pješčanih plaža. Možete dobiti i privatni bend i vatromet.

Blindirana koliba – 379 hiljada dolara

Chalet N je najskuplja koliba za iznajmljivanje na svijetu. Nalazi se u austrijskim Alpima, na padinama Oberlecha. Ovo je tek druga sezona ove kolibe, a gostima je na raspolaganju sve što požele.

Posuđe je od titanijuma, dok se na jastuke ugraviraju vaši inicijali. Sauna je veća od teniskog igrališta, bazen pušta muziku pod vodom, koja mijenja boju prema vašem raspoloženju. Tu je i privatni vinski podrum, dok je skije proizveo Porsche. Prozori su neprobojni. Kuća prima 24 osobe u 11 spavaćih soba, odnosno manje gostiju nego što ima uposlenika.

Kralj u dvorcu – 3,6 miliona dolara

Turneja palačama maharadža u indijskom Rajasthanu uključuje tri noći u tri različita hotela. Možete zakupiti samo za sebe ili pozvati više od 120 prijatelja. Kako god odabrali, cijena je ista. U nju je uključen doručak, dok se sve ostalo, poput privatnog aviona, dodatno naplaćuje.

Turneja počinje u Jezerskoj palači u Udaipuru, a zatim se ide u palaču Umaid Bhawan u Jodhpuru te, na kraju, u palaču Rambagh u Jaipuru.

Privatni mlazni avion – 971 hiljada dolara

Zašto se mučiti sa aerodromima, kada možete u Australiju odletjeti privatnim mlaznim avionom i povesti 30 prijatelja sa sobom. 20-dnevno putovanje počinje sa vama najbližeg aerodroma, a završava u Sydneyju. Naravno, staje se gdje god zaželite.

Ekološko odmarališta za milionere – 1,8 miliona dolara

Ostrvo Laucala na Fijiju je idealno ukoliko želite privatnost, a na raspolaganju vam je i smještaj za 60 ili više vaših prijatelja, ukoliko koristite svih 25 vila.

Ostrvo je u vlasništvu Red Bullovog magnata Dietricha Mateschitza i zasnovano je na samoodrživosti. Do njega se dolazi privatnim avionom, a ostrvo uzgaja vlastitu stoku, voće, povrće i med. Čak flašira i vlastitu mineralnu vodu.