Putovanja
0

Saznajte koja su najskuplja ostrva na svijetu

Sarajevo-x.com
Najskuplja ostrva na svijetu su Li Galli ostrva u blizini Amalfi obale u Italiji i vrijede 268 miliona dolara. Prvi vlasnik ostrva je bio koreograf Leonide Massine koji je Li Galli ostrva kupio 1924. godine, a zatim je vlasnik bio ruski plesač Rudolf Nureyev. Tu su ljetovale slavne osobe poput Grete Garbo, Ingrid Bergman, Sofije Loren i Jacqueline Kennedy Onassis.

Cave Cay, Bahami, je ostrvo koje je jedno od najskupljih ostrva u vrijednosti od 110 miliona dolara. Na njemu ima ukupno 38 objekata, aerodrom i najsavremeniji sistem vodosnabdijevanja. Poznato je i po lijepim zelenim površinama i kao raj na zemlji.

Ostrvo Stamford u američkoj državi Connecticut vrijedi skoro 19 miliona dolara. Povezano je sa obalom velikim vještačkim nasipom. Glavna kuća ima 11 spavaćih soba, a pored su kuća za goste i plastenik.

Ostrvo Nautilus u Brooksvilleu, Maine, vrijedi 7,9 miliona dolara. Objekti na tom ostrvu su sagrađeni još 1882. godine, a glavna kuća ima dvije sobe i jedno kupatilo. U luci su usidrena dva broda koja su uključena u cijenu, a jedan od njih je pretvoren u bar.

Ostrvo Whitefish u Montani vrijedi devet miliona dolara i za razliku od prethodna četiri se nalazi u jezeru u predivnoj planinskoj oblasti.