Putovanja
42

Sarajevski Sebilj i mostarski Stari most kroz objektiv portugalske fotografkinje

Klix.ba
Sarajevo - BiH
Roberta Vilas Boas je fotografkinja iz Portugala. Počela je putovati kada je imala 21 godinu, sa 24 je kupila prvi fotoaparat i od tada stvara crno-bijele fotografije.

Roberta ima 30 godina i za sebe kaže da radi ono što je ispunjava i čini sretnom, putuje i pravi fotografije.

"Očekujem da vidim predivna mjesta i upoznam različite ljude", napisala je Roberta na svojoj web stranici. Koristi crno-bijelu tehniku, a iako mnogi smatraju da te dvije boje predstavljaju pesimizam, ona misli da ovaj stil na jednostavan način prikazuje mjesta i ljude, bez teških kontrasta boja.

Posjetila je Sarajevo i Mostar i napravila nekoliko fotografija u ovim bh. gradovima. O Sarajevu je napisala da je bogato historijskim građevinama i da se većina obilježja odnosi na ratne '90-e godine. Posjetila je Tunel spasa, Vijećnicu i Muzej Sarajevo 1878-1918.

"Ljudi mojih godina, većina trenutne populacije u BiH, su preživjeli rat u kojem su izgubili rođaka ili prijatelja. Ipak, oni ljude prihvataju sa velikim simpatijama i čini se da su sretni što sve više i više stranaca dolazi u njihovu zemlju", napisala je Roberta Vilas Boas.