Putovanja
56

Sarajevski planinari u posjeti domu Zabrđe iznad Viteza

FENA
Planinarski dom Zabrđe iznad Viteza nalazi se na sjevernim padinama Vranice u ambijentu zimzelene šume.

Smješten je na nadmorskoj visini 1.030 metara, primaljiv za sve ljubitelje prirode, a šumskom stazom od njega je moguće doći do nekoliko vrhova među kojima su Krstac (1.590 m.n.v.), Trilj (1.298 m.n.v.), Poljana (1.290 m.n.v.)....

Upravo taj dom bio je izbor za izlet ovog vikenda grupe od dvadesetak planinara iz Sarajeva, koji je za njih organiziralo Planinarsko društvo "Igman".

Domaćini su ih poveli na Trilj, vrh sa stjenovitim liticama s kojeg se za vedrog vremena pruža divan pogled na Vlašić, Ponijere, Tajan, Zvijezdu...

Na tom području može se uživati u čistom zraku, dobroj vodi, branju šumskih plodova, ljekovitog bilja...

Najpogodniji prilaz domu iz Viteza je preko Kruščice markiranim makadamskim putem dužine 11 km ili tri sata hoda. Inače u gradu je postavljena putokazna tabla tako da posjetioci iz Travnika, Zenice ili Sarajeva mogu bez velikih poteškoća stići do doma.

Planinarski dom Zabrđe istoimenog planinarskog društva iz Viteza izgrađen je 1962., a porušen tokom rata u BiH. U periodu od 1998. do 2002. godine obnovili su ga planinari i građani Viteza, a podršku u obnovi doma pružile su i humanitarne organizacije.

Građen je u kombinaciji kamen-drvo, ima vodu iz vlastitog bazena, električnu energiju i smještajne kapacitete. Pored objekta je prostrana poljana pogodna za sport, rekreaciju i druženje.

Planinarsko društvo "Zabrđe" ima oko 70 članova raznih kategorija i struktura i pravni je nasljednik PD "Jovica Kosanović" Vitez, koji je bio inicijator osnivanja planinarskog društva u Vitezu a poginuo je u maju 1959. godine na Djevojačkim stijenama (Bjelašnica).

Na skupštini 1997. godine došlo je do promjene naziva sa PD "Jovica Kosanović" Vitez na UG PD "Zabrđe" Vitez, a u znak sjećanja na njega to društvo organizira memorijalni pohod.