Putovanja
0

Queen Elizabeth 2 će ponovo zaploviti, ali u luksuznijem izdanju

Klix.ba
Luksuzni brod Queen Elizabeth 2 vraća se na more nakon što je zbog problema ostao pet godina u Duabiju.

Bivši ponos Cunard Linea i veteran Falklandskog rata, brod Queen Elizabeth 2, stigao je u Dubai u novembru 2008. godine. Dubai je za brod platio 100 miliona američkih dolara.

Postojali su ambiciozni planovi da se QE2 pretvori u luksuzni hotel na doku Palm Jumeirah, umjetnom otoku u obliku drveta, koji je simbol brzog razvoja Dubaija.

Projekt je otkazan zbog finansijske krize. Očekivalo se da će put QE2 od kuće u Southamptonu do Dubaija 2008. godine biti posljednji, no jučer je objavljena informacija kako će QE2 ponovo zaploviti.

Uz gala ispraćaj brod će 18. oktobra isploviti za Kinu zaustavljajući se u Singapuru i Hong Kongu.

Brod izgrađen 1967. godine će u kineskom brodogadilištu biti pretvoren u luksuzni plutajući hotel koji će moći primiti 400 putnika. Ovo zadovoljstvo Kineze će koštati 90 miliona američkih dolara.

Očekuje se da će radovi biti okončani do kraja 2014. godine, kada će zaploviti ka konačnoj destinaciji - gradu u Aziji koji će tek dobiti ime.

Posada broda je već formirana, a plovit će pod zastavom Vanaute, pacifičkog otoka gdje je registrovana.

"Posljednjih mjeseci uložili smo mnogo napora i rada u projekt planiranja i pregovaranja o našim planovima za QE2. Izručit ćemo ikonski projekt za svijet romantike i priču koja će trajati godinama", rekao je Khamis Juma Buamim, direktor kompanije QE2 Shipping.

Omiljeni prekookeanski brod prevozio je najpoznatije ličnosti tokom 40 godina, a 1982. godine prevozio je 3.000 trupa na Falkalndske otoke.

Vlasnici QE2 kazali su kako ona ulazi u novu eru te da je njena uspješna budućnost zagarantovana.