Manifestacija "Pozdrav proljeću"
0

Prvomajski uranak na Konjuhu

Sarajevo-x.com
Konjuh
Konjuh
Turistička zajednica Tuzlanskog kantona za građane ove regije tradicionalno organizira centralnu proslavu Prvomajski uranak na atraktivnim turističkim destinacijama Tuzlanskog kantona.

Ove godine kulturnu-zabavnu manifestaciju pod nazivom "Pozdrav proljeću" organiziraju Turistička zajednica i općina Banovići u okviru projekta Turizam plus. Tim povodom 30. aprila 2010. godine na Zlači u istoimenom hotelu održat će se prezentacija turističke ponude Tuzlanskog kantona sa osvrtom na turističku ponudu Banovića. Isti dan održat će se i stručna radionica UCODEP mreže Bosne i Hercegovine na temu "Eko turistički proizvod".

Svi zainteresirani građani moći će da uživaju u promotivnoj vožnji turističkim vozom "Ćiro" koji polazi u 15.00 sati ispred spomenika "Žalosna majka" koji se nalazi ispred direkcije RMU Banovići. Svečano otvaranje prvomajskog uranka planirano je za 19.30 sati u restoranu "Brana" na Mačkovcu kada će se promovirati i gastrokultura kroz smotru pod nazivom "Bosanska sofra", a održat će se i turnir u malom nogometu.

Centralna prvomajska svečanost za građane Tuzlanskog kantona organizira se na izletištu Mačkovac na Konjuhu, kada će biti upriličen bogat kulturno-zabavni program. Posjetitelje će zabavljati duvački orkestar iz Živinica, zatim tri kulturno-umjetnička društva i desetak estradnih umjetnika. U okviru promotivno turističkog segmenta koji će snimati emisija Turizam Plus biti će upriličena promocija turističkih vrijednosti i kapaciteta Banovića i TZ TK kroz primjerena izlaganja turističkih radnika, eko aktivista, planinara i lovačkih i ribolovnih udruženja. Na video zidu prisutni će moći da pogledaju i promociju turističkog voza, a organizovat će se i takmičenje u tradicionalnim narodnim igrama. Nakon oficijelnog dijela programa nastupit će kulturno umjetnička društva kao i estradni umjetnici.

 Planirano je da to bude najmasovnije okupljanje na prostoru Tuzlanskog kantona u povodu praznika rada. Izletnicima, ljubiteljima prirode pored bogatog zabavnog programa nudi se i mogućnost užitka u čistom planinskom zraku, igri, šetnji, roštiljanju, konzumiranju zdrave vode, kao i na fantastičan pogled na predjele planine. 

 Centralna prvomajska proslava se organizira na Konjuhu, kao izuzetno pogodnoj destinaciji za razvoj ruralnog turizma, i na ovaj način Turistička zajednica Tuzlanskog kantona nastoji dati podršku razvoju turizma na ovim područjima i istaći potencijale kojima raspolaže ovo područje u prirodnom okruženju ugodnom za izlet i odmor u prirodi.