Putovanja
15

Prvo evropsko naselje na Grenlandu: Najveća arheološka misterija nestala pred očima

Klix.ba
Selo Kulusuk na Grenlandu
Selo Kulusuk na Grenlandu
Priča drevnog stanovništva - nordijskih doseljenika koji su misteriozno nestali prije jednog stoljeća možda je povezana s topljenjem leda na Grenlandu. Novinarka Elizabeth Kolbert je nedavno dokumentirala šta se zapravo tamo dešava.

Ona opisuje historiju koja se izgubila nakon topljenja leda, što uključuje i ostatke drevnih nordijskih naselja koja su sačuvana stoljećima. Sada kada su temperature više, led koji je nekada čuvao artefakte, izlaže sve - od životinjskih kostiju do vune.

"Gubimo sve", rekao je Thomas McGovern, profesor arheologije na Univerzitetu Hunter u New Yorku.

Postoji još mnogo toga što se ne zna o nordijskim doseljenicima koji su zemljoposjednici na Grenlandu.

"Naša pitanja mogu postojati zauvijek bez odgovora - kako se led otopio i kako su nekada očuvani materijali isplivali na površinu. Ono što znamo, u najmanju ruku, jeste da je nordijsku grupu predvodio Erik The Red, koji je osnovao prvo evropsko naselje na Grenlandu, nakon što je prognan s okolnog Islanda. Nordijci koji su došli s njim osnovali su dva naselja na Grenlandu, a na vrhuncu je bilo blizu 5.000 ljudi koji tamo žive", kazao je McGovern.

Niko nije bio u stanju definitivno zaključiti šta im se zapravo dogodilo, ali je ipak postojalo nekoliko teorija:

  • Temperature na ledenoj plohi su možda bila iznad prosjeka te ih je to smaknulo.
  • Može biti riječi i o drugim prirodnim katastrofama koje su zbrisale naselja.

  • Njihov nestanak mogao bi se vezati i za životinje, jer su se Nordijci oslanjali na goveda i drugu stoku koju su poveli sa sobom, umjesto prilagođavanje hrani koja je bila dostupna na Grenlandu (foke, ribe, itd).

  • Nestanak je možda povezan sa socijalnim i ekonomskim razlozima

"Ništa ne ukazuje na to da su Nordijci nestali kao rezultat prirodnih katastrofa", navodi se u saopćenju Nielsa Lynnerupa, forenzičkog antropologa na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Na kraju, razlog za nestanak kolonija može biti bilo koja kombinacija od navedenih faktora. Problem je što istraživači nemaju mnogo materijala za priče. Ono što je nekada bilo sačuvano u netaknutom ledu sada postaje kaša koja biva izložena zraku.