Raskošna njedra zelene planine
0

FOTO / Provesti dan na Zelengori znači produžiti svoj život

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Da mi je samo zaviriti u dušu zelene planine", kaže jedan planinar dok sa rancem na leđima stoji na litici vidikovca sa koga puca pogled na Maglić i kanjon rijeke Sutjeske.

U dušu Zelengore teško je zaviriti, ali u njena raskošna zelena njedra moguće je, i to samo u jedan njihov djelić jer bi čovječiji vijek trebalo potrošiti da se čovjek popne na sve njene ogoljele vrhove, da protumara prašumom Perućica, nagleda se bistrine glečerskih jezera, nahoda pašnjacima prepunih kantariona, majčine dušice, trave ive i biljke čemerike i licure kojima obiluje ova planinska ljepotica.

Borovnice su ukras planinskih padina. Njihova tamno-modra boja mami, ukus opija i pravo je zadovoljstvo kad ruke nježnih berača ostanu obojene i mirišljive na ovaj božiji dar prirode.

Borovnica ima svuda, kao i poljskog cvijeća neobičnih ljubičastih boja svojstvenih samo tepisima livada na nadmorskoj visini preko 1.500 metra.

Oni koji vole ukus ovog šumskog voća beru ga pažljivo, lagano, skoro pobožno, osjećajući pod prstima njegov oblik i u ušima onaj tihi zvuk kad jedno zrno ploda pada u korpicu koja je prepuna njenog plavetnila.

Dok beru ove bobice berači, planinari, zaljubljenici zelene planine, u predahu pod krošnjama javora, stabla oskoruše a na obali jezera ive i stoljetne bukve gledaju na munjom oprljene borove okačene na kamene litice koje gordo stoje nad kanjonom kroz koji se probija opjevana rijeka Sutjeska.

Ovdje dišu glečerska jezera, pluća šire bukove i grabove šume, miomirišu gorske trave a divlje životinje bježe u šumska skrovišta da budu što dalje od nezvanih gostiju.

Provesti dan na Zelengori znači za to vrijeme produžiti život, obnoviti krvne sudove, prečistiti bronhije, potamniti kožu lica i ono najvažnije raširiti dušu, kao nevidljivi plašt nad onim što je vijekovima pod Božijim blagoslovom stvarala majka priroda.