Fotoreportaža
35

Prošetali smo Kiprom - rodnim mjestom boginje Afrodite

Piše: Feđa Krvavac
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Kipar, jedan od najljepših otoka Mediterana, rodno mjesto boginje Afrodite, oduzima dah ljepotom plaža, ali je isto tako poznat i kao simbol podijeljenosti i međusobnog sukoba dvaju naroda i dviju kultura.

Najprije su otok zauzeli Feničani, zatim su došli Grci, potom Egipćani, Perzijanci, Rimljani i Arapi, a na kraju Osmanlije te Francuzi i Britanci. Na Kipru su svi ostavili svog traga, ali ga niko nije mogao prisvojiti i potpuno zaposjesti.

Naime, Kipar je 1974. godine, nakon turske invazije, podijeljen na južni (grčki) i sjeverni (turski) dio. Godine 1983. je proglašena nezavisna Turska republika Sjeverni Kipar.

Danas je to nova turistička destinacija smještena na raskrsnici Evrope, Azije i Afrike te trenutno važi za autentičnu i najegzotičniju ponudu za odmor i rekreaciju. To su prepoznali mnogi turisti, posebice iz evropskih zemalja Belgije, Holandije i Velike Britanije. Među njima su, početkom juna, naši novinari imali priliku otkriti sve čari Sjevernog Kipra, te vam tako donosimo djelić čarobne atmosfere.

Na samom početku putovanja, dočekat će vas nezaobilazni Yusuf Nidaia, najbolji vodič kojeg možete poželjeti, živa enciklopedija, uz kojeg je doživljavanje Sjevernog Kipra potpuno. Sa njim putovanje i upoznavanje Sjevernog Kipra počinje od restorana koji se nalazi uz Bellapais Abbey, manastir iz 13. stoljeća smješten u planinskom lancu Pentadaktylos, a zatim idete u obilazak Zamka Sv. Hilariona, koji je, između ostalog, bio inspiracija za dvorac u Disneyjevom crtanom filmu o Trnoružici.

Nakon toga spremite tabane, jer ćete obići šest kilometara dugu pješčanu zlatnu plažu, Golden Beach, na kojoj čuvene kornjače Caretta legu jaja, te park sa divljim magarcima, tvrđavu u Kyreniji, Lala Mustafa-pašinu džamiju i Salamisu, antičko nalaziste. Potom slijedi Samostan apostola Andrije s izvorom svete vode, ne zaboravite se umiti i poželjeti želju prije nego krenete dalje prema Manastiru Sv. Barnabas. Na kraju ćete, neizostavno, osjetiti čari kiparske noći, uz tradicionalne igre i vatreni ples trbušnh plesačica.

Famagusta je jedan od pet najvećih gradova Sjevernog Kipra. Ponosi se dugim pješčanim plažama, kristalno čistim morem, srednjovjekovnim zidinama i Morskim vratima (Porta del Mare), koja su izrađena prema savjetima velikog Leonarda da Vincija. Međutim, Sjeverni Kipar ima i svoju, pomalo egzotično-mračnu stranu.

Naselje Varoša u Famagusti poznato je kao grad duhova. Nekada bogate kuće sada su prazne i to sve od 1974. godine. Napuštena naselja nadgleda UN i u njemu ne smiju živjeti ni Turci ni Grci, sve dok kiparsko pitanje ne bude riješeno.

Kada je luksuz u pitanju, na Kipru se nalaze veliki turistički kompleksi i hoteli Kaya Artemis, vjerodostojne replike Artemidina hrama i Noine arke te Cratos Hotel Kyrenia, jedan od najluksuznijih hotela na Mediteranu. Glavni grad otoka, Nikozija, jedini je grad na svijetu koji je podijeljen na dva dijela. Uz putne isprave bez problema možete preći granicu, takozvanu Green Line, koja grad i otok dijeli na dva dijela, na grčki i turski dio. Ovaj dragulj, najbolje čuvana tajna Mediterana, čeka i vas da nastavite istraživanje, i naravno, uživanje.