Putovanja
0

Pronađena čestitka Anne Frank

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nizozemski učitelj, koji priprema izložbu o Anni Frank pronašao je vrijednu čestitku koju je djevojčica napisala 1937. godine.

"Čestitku je Anna poslala svojoj najboljoj prijateljici Samme Ledermann, a poslana je iz Aachena u Njemačkoj", izjavila je Maatje Mostard zaposlenica u Muzeju Anne Frank.

"Na njoj je božićna slika, snijegom prekriveno polje te piše Sretna Nova godina. Ispod napisa je Annin vlastoručni potpis", dodala je. "Možemo biti sigurni da je ovo original, jer smo i ranije pronašli nešto slično, samo je osmogodišnja djevojčica svoje želje uputila baki".

Učitelj Paul van den Heuve ovu je čestitku pronašao dok je sakupljao materijal potreban za izložbu u Anni Frank u antikvarnici svoga oca.

"Pronašao sam kutiju s raznim stvarima i u njoj uočio potpis Anne Frank. Vjerujem kako je do moga oca došla iz Amsterdama".

Obitelj Anne Frank živjela je naime u Amsterdamu od 1933. kada su zbog vjere morali napustiti nacističku Njemačku.

Maatje Mostard za Daily Mail je kazala kako se nada da će čestitka s Anninim potpisom završiti upravo u Muzeju Anne Frank, koji posjeduje najveću kolekciju dokumenata i drugih stvari koje su pripadale ovoj najpoznatijoj Židovki.

Anna Frank preminula je s 15 godina od posljedica tifusa u koncentracijskom logoru Bergen-Belsen samo dva tjedna prije oslobođenja. Knjiga s njenim dnevničkim zapisima jedna je od najčitanijih knjiga takvog tipa na svijetu.